• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.08.2023

08:30

Želim da se vratim u "Zvečansku" i pružim nekom detetu ljubav, sreću i dom! Elizabeta je rođena na Kosovu i Metohiji, a potom je usvojena u Americi! (VIDEO)

Informer, shuttersock

Live TV

Želim da se vratim u "Zvečansku" i pružim nekom detetu ljubav, sreću i dom! Elizabeta je rođena na Kosovu i Metohiji, a potom je usvojena u Americi! (VIDEO)

Podeli vest

Devojka sa Kosova i Metohije, koja je usvojena u Americi, Elizabeta Ždralo, hraniteljka Desanka Šćekić, novinarka Jelena Janjić i pomoćnik direktora Zvečanske Ljubiša Jovanović u gostovanju na Informer TV govorili su o usvajanju, kao i o svojim životnim iskustvima sa istim.

Elizabeta Ždralo danas živi u San Dijegu u Kaliforniji. Rođena je u martu 1993. godine na Kosovu i Metohiji, u Gnjilanu. Našli su je ostavljenu u podrumu jedne stambene zgrade. Odneli su je u lokalnu bolnicu, a potom je prebačena u Zvečansku u Beogradu. Tu je ostala, dok je sa 9 meseci nisu usvojili i odveli u Ameriku.

- Od detinjstva sam znala da sam usvojena. Kada sam imala 5 ili 6 godina kada mi je mama rekla da sam usvojens, nisam verovala, jer toliko ličim mami. Od malena sam svake godine išla svake godine kod babe i dede u Obrenovac, i to svake godine dok nisam počela da radim - kaže Elizabeta.

Onda danas želi da se vrati svojim korenima, i da dođe  u Zvečansku i pruži šansu nekom detetu za bolji život.

- Moji roditelji su zaduženi što pričam srpski, kao i baba i deda. Oni su došli u San Dijego da me odgajaju i zato pričam srpski. Velika želja mi je da baš iz "Zvečanske" usvojim dete i pružim ljubav, sreću i dom, kao što su roditelji meni - rekla je Elizabeta. 

Elizabeta ističe da zajedno sa svojim suprugom se vratila u "Zvečansku" pre nekoliko godina, kao i da je videla svoju sobu.

- Moj suprug i ja smo ovde skupili pare, pa smo 2016. godine otišli u "Zvečansku" da odnesem sve za bebe šta treba. Donirali smo, a ja sam videla sobu iz koje sam došla! Iznenadila sam koliko je tamo čisto, uredno, koliko su svi oni posvećeni deci i bila sam stvarno oduševljena - ističe Elizabeta.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

O sudbonosnom susretu sa svojom majkom, koja je usvojila, govori i činjenica da je Elizabeta dobila ime baš kakvo je njena majka želela mnogo pre nego što je upoznala.

- Jedna medicinska sestra koja je radila na Kosovu i Metohiji je želela da mi da ime neko međunarodno i dala mi je ime Elizabeta, a u isto vreme moja majka Radmila koja me je posle usvojila  je želela da dobije ćerku kojoj će dati ime Elizabeta. I kada je došla da me usvoji, majka je rekla: Ja bih volela da joj promenim ime u Elizabeta! Oni su joj odgovorili: Nema potrebe ona se već tako zove.  A tada su mi dali prezime Subotić, jer sam pronađena u subotu, 6.marta 1993. godine - rekla je Ždralo.

Pomoćnik direktora "Zvečanske" Ljubiša Jovanović ističe da deca u Domu za nezbrinutu decu imaju sve moguće uslove za srećno i lepo detinjstvo. 

- Trudimo se da deca imaju sadržaje, da idu na letovanje i da se adekvatno pripreme za školu. Deca koja odrastaju u domu ne mogu da budu dobro kao deca koja odrastaju u porodicama - ističe Jovanović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Jovanović ističe da roditelji koji žele da usvoje dete obično traže bebu koju će smatrati svojim biloškim detetom, i da tu dolazi do problema.

- Većina ljudi koja žele da usvoje decu, obično nisu uspeli da dobiju prirodno svoje. Obično takvi roditelji traže decu koju će od prvog dana smatrati svojom, i tu dolazi do paradoksa. Naime, obično na jedno dete, tačnije bebu, ima četiri roditeljska para koja žele nju, dok deca koja su malo odrasla obično roditelji nisu zainteresovani - kaže Jovanović.

Pomoćnik direktora "Zvečanske" ističe da roditelji-usvojitelji moraju da prođu strogu proceduru kako bi uspeli da dobiju dete.

- Roditelji moraju da prođu procenu kada žele da usvoje dete. Postupak traje mesec dana, tu se vrši ekonomska, fizička, mentalna, zdravstvena procena, a nakon toga idu na obuku - ističe Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija