• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.08.2023

13:59

"Sin vam je umro, a sada idite kući i rađajte drugog!" Potresna ispovest doktorke kojoj su oteli dete!

Zoran Sinko

Live TV

"Sin vam je umro, a sada idite kući i rađajte drugog!" Potresna ispovest doktorke kojoj su oteli dete!

Podeli vest

Majka nestalog deteta doktorka Gordana Radelić, bivši policajac i otac nestalog deteta Zoran Stevanović i Milan Stojanović, otac koji je našao svoje dete u Grčkoj, u gostovanju na Informer TV govorili su o slučajevima nestalih beba u Srbiji.

Gordana Radelić pre 31 godinu rodila je živog i zdravog dečaka po imenu Neven. Međutim nakon 4,5 meseca dete se prehladilo zbog čega je završio u bolnici.

- Otmica beba kod nas traje skoro 70 godina, to je zločin protiv naroda! Ginekolozi i mi znamo da bebe teško umiru. Moje dete sam rodila 1.februara 1982. godine, posle 4,5 meseca dobio je visoku temperaturu, koju ja kao lekar nisam mogla da spustim. Odvela sam ga na Institut, i tamo je bio 20 dana. 13. jula 1982. godine , na viziti, njegov lekar mi je saopštio da je dete ozdravilo, i da dođem po njega posle vizite, kako bih ga preuzela i dobila otpusnu listu - rekla je Gordana. 

Doktorka Radelić kaže da je poslednji put svog sina videla kroz prozor, i da joj se tom prilikom on nasmejao. 

- Na porođaju sina Nevena i sina Darka, bio je prisutan porodični prijatelj, a onda se desilo da odvedem dete na Institut ne znajući kakva me crna sudbina čeka. Nakon vizite sam sa sestrom došla po mog sina Nevena, i čekamo da nam doktor da dete i otpusnu listu. Videle smo našeg Nevena kako se igra sa ručicama, nogicama u boksu gde su sve bebe, moja sestra mu se obratila kroz prozor i on je pogledao ka nama i nasmejao se. To je poslednja moja slika mog deteta! - ističe Radelić.

Foto: Zoran Sinko

 

Gordana je istakla svaki detalj trenutka kada će se njen život potpuno promeniti, kada će joj doktor koji je na specijalizaciji saopštio da je njeno dete preminulo. 

- Nakon pet minuta došla je medicinska sestra koja nas je oterala, došle smo do ulaza da sačekamo moje dete. Umesto njegovog doktora, dolazi lekar na specijalizaciji Mario Ambinun i mene uvodi u intenzivnu negu, ne gleda u mene, spuštene glave govori: "Vaše dete je poplavelo, dali smo mu adrenalin, ali umro je!" Ja sam mu rekla samo: "Nemoguće! Pokazite mi moje dete!" On odgovara: "Neću", i on je istakao da to nije po pravilima instituta. Ja sam istakla da želim da mi pokaze, ali on me uhvatio za ruku, jako grubo i izbacuje me kroz vrata, i ja sam pala. Nakon toga, doktor Ambinun je nestao. Doživela sam šok, ali sam odmah bila svesna da je dete živo. Pre par meseci, taj isti doktor je rekao da su njemu naređivali - kroz suze priča naša gošća. 

Ona kaže da je pronašla dokaze koji mogu da potvrde njenu sumnju da joj je sin i dalje živ.

- Moj Neven je imao 5,5 meseci kada su mi rekli da je umro, a po podacima Instituta piše da je on umro dan kada se rodio! Ja znam da je moje dete živo! Po knjigama Instituta, za devet dana umrlo je devetoro dece, kako oni kažu. Svuda svakom detetu piše datum smrti onaj kada je meni saopšteno, jedino mom detetu piše njegov rođendan, iako je imao 5 meseci kada smo došli u Institut - kaže Gordana. 

Foto: Zoran Sinko

 

Majka Gordana je bila uporna da dobije neke informacije o svom sinu, makar to bila i potvrda o smrti. Međutim, dobila je neočekivan odgovor koji je produbio njenu sumnju. 

- Ja još uvek nemam otpusnu listu svog deteta, ja sam jurila obdukcioni nalaz! Jednog dana su me odveli u podrum, gde se vrše obdukcije, i tu je bio pokojni profesor Oprič. On mi je rekao da je moje dete pogrešno klinički vođeno i da je imao zapaljenje pluća. Ja sam tada rekla toliko puta ste snimali moje dete, ni na jednom snimku nije bilo zapaljenje pluća! Dobila sam odgovor da se dešava da specijalisti ne vide zapaljenje pluća. Ja to nikada nisam čula! - ističe doktorka i dodaje:

- Tražila sam napismeno to da imam potvrdu smrti, oni su odbili uz rečenicu: "Idite kući, i rađajte drugo dete!"

Foto: Zoran Sinko

 

Bivši policajac i otac nestalog deteta Zoran Stevanović ispričao je da je on imao sličan slučaj, kao i da njegova borba za istinu još uvek traje. 

- Ja sam otac otetog deteta. Supruga se porodila 6.jula 1993. godine, ona se porodila i rodila potpuno zdravo dete. Saopštili su nam da nam dete ima Daunov sindrom, a sutradan su rekli da je preminuo. Bolnica nije htela da nam daju dete da vidimo, ja ga nikada nisam video. Nisu nam dozvolili ni da sahranimo dete. Sproveo sam privatnu istragu, i saznao sam da moje dete ima dva jedinstvena matična broja. Jedan je knjizi rođenih, jedan je knjizi umrlih. Naše prezime je u knjizi umrlih, a u knjizi rođenih drugo prezime, to je meni samo dokaz da je moje dete živo. Jedna potvrda kaže da je moja supruga preminula, kao i da je majka sama sebi. Kada sam upitao kako se to desilo, dobio sam odgovor: "Ne znam" - kaže Stevanović. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!
Košarka

Na današnji dan: Jugoslavija je zavladala Evropom, Hrvati na sebe navukli "prokletstvo"!

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope na današnji dan 1995. godine, pobedom u finalu nad Litvanijom rezultatom 96:90! Meč u atinskoj dvorani "Marusi" ostao je upamćen po fantastičnoj partiji Aleksandra Đorđevića, zakucavanju Predraga Danilovića preko Arvidasa Sabonisa, kao i po skandaloznom potezu Hrvata na svečanoj ceremoniji dodele medalja!

02.07.2024

06:40

Planeta

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!
Hoće li razum prevldati

Putin ne blefira, ali SAD i Zapad odbijaju da čuju šta im se poručuje! Crvene linije su pređene, Amerika rizikuje opstanak sveta!

Sukob u Ukrajini je već treća godina i čini se da su strane sklonije daljem eskaliranju nego okončanju. U svom godišnjem obraćanju, predsednik Vladimir Putin je upozorio zemlje NATO-a da „na kraju moraju da shvate da to preti nuklearnom sukobu, a samim tim i uništenju civilizacije" ako nastave da naoružavaju Ukrajinu i razmisle o slanju trupa. Putin je još u junu 2022. upozorio američke zvaničnike da ne šalju rakete dugog dometa u Ukrajinu, rekavši: „Udarićemo ciljeve koji još nisu pogođeni.

01.07.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija