• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.08.2023

09:25

Zapad hoće državni udar u Republici Srpskoj: CIlj je rušenje Dodika! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Zapad hoće državni udar u Republici Srpskoj: CIlj je rušenje Dodika! (VIDEO)

Podeli vest

Tema Info jutra bila je optužnica koju je protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podnelo Tužilaštvo BIH, kao i umešanost Zapada u politiku Bosne i Hercegovine

Protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, Tužilaštvo BiH je podnelo optužnicu zbog ukaza o navodnom nesprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu uz pomoć američkog ambasadora Marfija i specijalnog izaslanika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita .

Gosti koji su govorili na ovu temu bili su Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju i novinarka Informera Zvezdana Jevtić. Preko Vibera su se uključili politički analitičar Anđelko Kozomora, predsednik skupštine RS Nenad Stevanović i politički analitičar Branko Radun.

Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju je izjavio da Hans Kristijan Šmit priča bajke kao i njegov imenjak pisac bajki Hans Kristijan Andersen.

- Dodik je svestan opasnosti u kojoj se nalazi. Naše je da branimo srpski narod na sve moguće načine. Rade sve protiv interesa Republike Srpske. Visoki predstavnik za BiH Hans Kristijan Šmit koji je optužio Dodika , priča bajke kao i njegov imenjak Andresen. Šmit je iste vere kao Viktor Orban, luterijan, ali jedan brani istinu i ispravne Evropljane, a drugi ne - iskazao je Dragoslav Bokan i dodao:

Dodik i Vučić jedini imaju hrabrost da se suprotstave Zapadu

- Pravi političari imaju kičmu i ona dva organa koja su potrebna za hrabrost. Kao što su naš predsednik , predsednik Kine, predsednik Rusije itd. Mi imamo ta dva organa da se suprotstavimo Zapadu. Konstantno se branimo od tih političara sa Zapada koji izgledaju kao da su ispali iz stripa. Vučić i Dodik ne daju na svoj narod i bore se na sve moguće načine - zaključuje Bokan.

Foto: Zoran Sinko

 

Novinarka Zvezdana Jevtić navodi da je Dodik dobio ogromnu podršku iz regiona i smatra da je Kristijan Šmit nacista.

- Gospodin Milorad Dodik je dobio ogromnu podršku iz regiona, jer su mu uvedene sankcije. Jedva čekaju da napadnu celi državni vrh RS. Kristijan Šmit je neligitimno izabran predstavnik, koji je veličao nacizam i nacističke heroje, on je ništa više od jednog naciste. Čovek koji pokušava da sruši ne samo Milorada Dodika, već i da unese nemir i nestabilnost na Balkan. Ovo je čisto političko nasilje i nepoštovanje naših zakona - rekla je novinarka Zvezdana Jevtić.

Foto: Zoran Sinko

 

U uključenju Nenad Stevandić predsednik skupštine RS govori da Republika Srpska ne vodi antiameričku politiku, ali ne damo na svoj ustav i narod.

- Moramo da se držimo čvrsto i ne želimo da pređu našu crvenu liniju. Stav Republike Srpske i zakoni koji su doneseni su totalno legitimni. Kada čuvamo pravne norme i Dejtonski sporazum, konstatno smo na udaru. Mi ne vodimo antiameričku politiku, ali ne damo na svoju zemlju. Sud ne može da osudi Milorada Dodika, to je samo psihološka igra zapadnih faktora i balkanskih protivnika. Srpski narod i Republika Srpska su opstali više od 30 godina, Republika Srbija i Republika Srpska nikad nisu bile bliže.  - kazao je Stevandić. 

Anđelko Kozomara politički analitičar konstatuje da nema mnogo razlike između državnog udara u Nigeru i državnog udara u Republici Srpskoj.

- Svima je jasno da je optužnica pravno neutemeljena i nelegalna. Sad je potrebno da se sve naučne strane ujedine i dokažu istinu pred sudom koji je pod pritiskom i dirigentskom palicom Zapada. Nema mnogo razlike između državnog udara u Nigeru i državnog udara na Milorada Dodika u režiji Zapadnih sila, oni žele da sklone predsednika RS - napomenuo je Kozomara.

Politički analitičar Branko Radun u uključenju na Viberu naglasio je da Dodika ne mogu tek tako da sklone sa vlasti.

- Iza Šmita stoji Zapad, ali to nije neka novost da Zapad i Amerika želi da skloni Dodika sa vlasti. Milorad Dodik ima jake političke prijatelje iz mnogih zemalja i neće tek tako lako oboriti Dodika i Republiku Srpsku - poručio je Branko Radun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija