• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

21.08.2023

17:00

Od ovog oboljenja mogu ostati veliki ožiljci na licu! Osim što se teško leči, ozbiljno narušava i našu psihu

printscreen

Live TV

Od ovog oboljenja mogu ostati veliki ožiljci na licu! Osim što se teško leči, ozbiljno narušava i našu psihu

Podeli vest

U novoj epizodi emisije "Dr Informer" ugostili smo kozmetologa Draganu Višnjić i psihološkinju Snežanu Repac, sa kojima smo razgovarali na temu akni i problema koje ovo oboljenje sa sobom nosi.

Najgora noćna mora svakog tinejdžera, ali sve češće i odraslih osoba, jesu bubuljice i akne koje preko noći izbijaju i koje teško možemo sakriti

Obično se pojavljuju na licu, čelu, nosu, grudima, gornjem delu leđa i ramenima. Javljaju se tokom puberteta između 10 i 13 godina i uglavnom više napadaju devojčice.

Na pitanje kako da prepoznamo da je počeo problem sa aknama kozmetolog Dragana Višnjić odgovara:

- To počinje uslaskom u pubertet, kada lojne žlezde krenu sa svojim aktivnostima. Kada dođe do tog poremećaja, samim tim dolazi i do začepljenja kanala. Prvo se javljaju mitiseri, koji mogu biti crni ili da ostanu beli. To je već prvi znak da se potraži stručna pomoć, jer bubuljice mogu ostaviti ožiljke ukoliko se adekvatno ne leče.

Da pojava akni itekako narušava dečiju psihu, potvrdila je i psiholog Snežana Repac.

- Te promene nisu baš idealna pojava za godine u kojima se javljaju. Jer se deca u pubertetu menjaju, imaju manje samopouzdanja, teško prihvataju promene... Zato je važna podrška i razumevanje okoline, a pre svega porodice i vršnjaka - smatra naša sagovornica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija