• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.08.2023

14:51

Bitka ispisana zlatnim slovima u svetskoj istoriji! Prošao vek od srpskog trijumfa nad Austrougarima na Ceru! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Bitka ispisana zlatnim slovima u svetskoj istoriji! Prošao vek od srpskog trijumfa nad Austrougarima na Ceru! (VIDEO)

Podeli vest

Bitka na Ceru je zauvek ubeležena u srpsku i svetsku istoriju. Ovaj vojni sukob je vođen između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. godine, u kojoj je naša vojska odnela ubedljivu pobedu. U Temi dana na Informer TV o našem trijumfu i godišnjici obeležavanja pobede nad neprijateljem pričali smo sa profesorom doktorom Milojem Pršićem, pukovnikom Slobodanom Đukićem i predsednikom kluba "Noćni vukovi" Lazarom Lukićem.

Profesor doktor i istoričar Miloje Pršić ističe da je srpski trijumf nad brojno nadmoćnijim neprijateljem označio prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu.

- Prvi Svetski rat je bio neizbežan jer je Austrougarska i pre rata vodila antisrpsku politiku, zato su i želeli rat. Austrougarska objavila rat Srbiji 28. jula, samo mesec dana posle atentata na Franca Ferdinanda. Srpski trijumf nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označio prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu. Rat je počeo 12-tog avgusta , a ne 15-tog avgusta kako neki istoričari navode. Ep o podvizima Vojvode Mišića, Putnika, Stepanovića, Bojovića i srpske vojske živeće večno - ispričao je Pršić.

Pukovnik dr Slobodan Đukić navodi da je odnos snaga između dve vojske bio nesrazmeran, ali je Živojin Mišić uspeo da ubedi Radomira Putnika da vojska krene u napad i iznenadi Austrougare na Ceru.

- Odnos snaga je bio nesrazmeran, Austrougari su imali daleko veću vojsku od naše. Srpska vojska je napravila defanzivan plan da brani liniju od Valjevo-Šabac-Lazarevac, a manji odredi su bili na Savi i Drini i njihovo zaduženje je bilo da usporavaju austrougraske trupe. Živojin Mišić je ubedio Radomira Putnika da vojska krene u napad i tako se desila bitka na Ceru. Austrougari nisu očekivali da naše trupe budu daleko od defanzivnih linija i to ih je dodatno uplašilo i iznenadilo - rekao je pukovnik Đukić.

Foto: Pedja Milosavljević

Lazar Lukić, Slobodan Đukić i Miloje Pršić

Predsednik kluba "Noćni vukovi" Lazar Lukić govori o tome da je srpska vojska ostvarila neverovatnu pobedu i da njegov klub motorsita svake godine odaje počast herojima.

- Neverovatna pobeda male i siromašne Srbije nad daleko moćnijim neprijateljima je ostavila trag u svim istorijskim i svetskim knjigama. Naš klub bajkera svake godine obeležava Cersku bitku od 12-tog do 24-tog avgusta. Motorima prelazimo celu oblast oko Cera da odamo počast srpskim herojima - kazao je Lukić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija