• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2023

09:42

Radun tvrdi: Prigožina su ubile zapadne službe, nema sumnje! (VIDEO)

Reuters ,Informer

Live TV

Radun tvrdi: Prigožina su ubile zapadne službe, nema sumnje! (VIDEO)

Podeli vest

Šef ruske paravojske Jevgenije Prigožin poginuo je pri padu aviona u ruskoj Tverskoj oblasti, a ova vest odjeknula je svetom. Da li je Prigožin zaista mrtav i ko stoji iza pada aviona u Info Jutru analizirali su profesor Univerziteta u Prištni Boris Bratina, analitičar Branko Radun, diplomata Branko Branković i novinarka Informera Dragana Milenković.

Putem vajber poziva, iz Moskve nam se javio novinar Igor Damjanović. Prema njegovim rečima državni mediji Moskve daju samo šture informacije. Već počinju špekulacije na ovu temu. Postoje tri varijante pada aviona: tehnička greška, odnosno kvar aviona. Druga varijanta je da se čula detonacija, nakon toga avion je pao. Već tada nije imao jedno krilo. Treća varijanta mogla bi biti da je tamo postavljena bomba.

Analitičar Branko Radun smatra da je ključni događaj koji je podstakao smrt Prigožina njegov odlazak na samit u Africi.

Foto: Peđa Milosavljević

Branko Radun

- Prigožin je bio Putinov prijatelj i on sigurno nije to uradio. Nije ni ruska vojska ni ruske službe. Jedino ko je mogao to da uradi su Zapadne službe. Ukrajinci su bili tu, Čečeni, mafija... Postoje ljudi kojima je on smetao. Mislim da je nastradao zbog toga što je otišao u Afriku. Pre nekoliko dana pojavio se snimak gde on u pustinji poziva narod da se bori za slobodu Afrike. Šta su Zapadne službe time dobile? Prvi su objavili vest Zapadni mediji. Prema tome zaključujemo ko je naručio atentat. Oni žele da diskredituju Putina u ruskoj javnosti. Prigožin je u Africi ratovao još pre deset godina. Počeo je da smeta nekim Zapadnim zemljama. Pirgožin se pojavio na samitu Rusija - Afrika jer lično poznaje te ljude - rekao je Radun.

Profesor Univerziteta u Prištni Boris Bratina smatara da ne treba žuriti sa zaključcima.

Foto: Peđa Milosavljević

Boris Bratina

- Ulaziti u istorijat Vagnera potpuno je beskorisno. Moramo imati u vidu da ova vest nije potvrđena. Ni jedno od nađenih tela ne odgovara opisu Prigožinu. Ako ne nađu telo, stvar postaje zanimljiva. Vest je verovatno ispravna. Ako je to istna, to će imati uticaja na njegove vojnike, ali ne na čitavu vojsku Rusije. Ako je to istina, neko je želeo da se oslobodi Prigožina. Kad se desi ubistvo, dođe inspektor, on gleda ko je imao motiv. To važi za svako, pa i političko ubistvo. On je blizak Putinov prijatelj. Prigožin je Putinov projekat. Vagner je dobio priliku da vodi glavnu bitku za Bohmut. Najpre je bio u Moskvi, a potom na samitu u Africi. On nije bio izdajnik Rusije, već deo Putinovog tima - istakao je Bratina.

Diplomata Branko Branković ističe da izveštaji trenutno nisu sasvim sigurni kao i da ne misli da je Zapad ubio Prigožina.

Foto: Peđa Milosavljević

Branko Branković

- O svemu ovome treba razmisliti i sačekati da prođe vreme. Izveštaji trenutno nisu sasvim sigurni. Za sada, ja bih se priklonio onoj Čerčilovoj definiciji: dobar diplomata dva puta dobro razmisli i ne kaže ništa. U ovom trenutku ja vidim mnogo nepoznanica. Rano je za donošenje zaključaka. Mnogo vremena će proći dok se stvari iskristališu, ako se iskristališu do kraja. Verujem da ovo još dugo neće izaći na videlo. Ne mislim da je Zapad ubio Prigožina. Ne mislim da ga je bilo ko ubio i smatram da je sve ovo iscenirano. Ja mislim da je sve ovo jako dobro iscenirano iz ovih ili onih razloga i da je taj čovek još uvek živ - izjavio je Branković.

Novinarka "Informera" Dragana Milenković kaže da nema odgovora, ali se nižu pitanja. 

- Spektakl nad Rusijom ružna je reč. Na taj način ukloniti šefa Vagnera u tom trenutku je ružno. Ko je sada Jevgenij Prigožin. Baš ovako i sada i na godišnjicu proslave nezavisnosti Ukrajine. Masa je nelogičnosti ovde. Kasnije možemo raspravljati o mnogo različitih teorija koje Zapad plasira. Zapadni mediji su odmah javili da je Prigožin poginuo. To je bilo decidirano. Neki od vodećih američkih i britaskih medija odmah su javili da je poginuo bez i kakve potvrde. To je neobično - objasnila je Dragana Milenković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!
Društvo

Najnovije upozorenje RHMZ! Ovi delovi Srbije na udaru pljuskova, grada i olujnog vetra: Nevreme koje nosi sve pred sobom!

Snažni konvektivni oblaci koji se formiraju u Šumadiji premestiće se ka području Pomoravlja, Braničeva i južnog Banata. Ovi oblaci će izazvati lokalno intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, mogućom pojavom grada i kratkotrajno jakim olujnim vetrom u područjima gde se pljuskovi budu razvili, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

26.06.2024

15:08

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe
Politika

Vučić odgovorio albanskom novinaru: Priznajem samo rezoluciju 1244! Vaša strana mučila, terorisala i proterivala Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada je reč o KiM priznaje samo Povelju UN i Rezoluciju 1244 jer to predstavlja temelj međunarodnog pravnog poretka i dodao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnih rešenja sa kosovskim Albancima, što je pokazao i u prethodnom periodu, ali da druga strana ništa nije učinila po tom pitanju.

26.06.2024

15:02

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17