• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2023

12:19

Vlada Srbije usvojila nove zakone! Evo kakve promene nas očekuju u školama od prvog septembra! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Vlada Srbije usvojila nove zakone! Evo kakve promene nas očekuju u školama od prvog septembra! (VIDEO)

Podeli vest

Vlada Republike Srbije usvojila je set prosvetnih zakona čiji je cilj jačanje vaspitne funkcije ustanova obrazovanja i realizacija utvrđenih mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja u slučajevima nasilja u školama.

O usvajanju novih zakona i kako će to uticati na školstvo u Info danu govorili su direktorka OŠ "Danilo Kiš" Anđelka Mirović, prof. dr Marko Atlagić i psiholog Ana Mihajlović.

Direktorka OŠ "Danilo Kiš" Anđelka Mirović tvrdi da obrazovni sistem mora da stoji na temeljima društva, porodice i roditeljima i da će nove izmene zakona doneti ogromne promene u vaspitanju dece.

- Škola je vaspitno-obrazovna ustanova i odnos mladih moraju da ponovo steknu poštovanje prema nastavnicima. Obrazovni sistem mora da stoji na temeljima društva, porodice i roditeljima. Nove izmene zakona doneće ogromne promene u vaspitanju dece, jer učenici neće biti sankcionisani  samo u školi, već i van škole - napomenula je Mirović.

Marko Atlagić iz Odbora za obrazovanje i nauku ističe da je pedagogija proterana iz školskog sistema, a da je vaspitanje od 2000-tih godina bilo zapostavljeno nemarom tadašnje vlasti.

- Cilj ovih zakona je vraćanje vaspitnih mera školi i faktorima koji utiču na obrazovanje. Pedagogija je proterana iz školskog sistema, više ne postoji naučno-obrazovni program na javnom servisu. Antipedagogizacija se dešava u školama i vrši se strahoviti pritisak na nastavnike od strane roditelja - rekao je Atlagić.

Foto: Zoran Sinko

Anđelka Mirović, Marko Atlagić i Ana Mihajlović

 

Psiholog Ana Mihajlović kaže da moraju da postoje posebni stručnjaci za obučavanje nastavnika, da bi se unapredilo obrazovanje, kao i disciplina.

- Čest slučaj u srpskim školama je da ne postoje i pedagog i psiholog, već samo jedan stručnjak i to pola radnog vremena. Moraju da postoje posebni stručnjaci za obučavanje nastavnika, da bi se unapredilo obrazovanje i disciplina i uklonili anti-pedagoški profesori kojima je dozlogdrdilo da rade sa decom. Roditelji su zaboravili kako su se oni školovali - kazala je Mihajlović.

Dodatne informacije o novin zakonima pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija