• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.08.2023

13:01

Sve češći razvodi posle godišnjih odmora! Od velikih očekivanja partnera do iznošenja "prljavog veša"! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Sve češći razvodi posle godišnjih odmora! Od velikih očekivanja partnera do iznošenja "prljavog veša"! (VIDEO)

Podeli vest

Godišnji odmori dovode do sve većeg razvoda brakova, a šta je inicijalna kapisla ovog fenomena koji je poslednjih godina sve zastupljeniji, na Informer Televiziji govore psihoterapeut Ivana Sinđić, sociolog Radmila Urošević i novinarka Lidija Makragić

U 2022. godini u Republici Srbiji zaključen je 32.821 brak, što predstavlja porast od 0,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu ali je razvedeno i 9.813 brakova, odnosno za 0,2 odstoviše u odnosu na prethodnu godinu.

Teško je reći zašto je došlo do toga da odmor bude okidač za razvod, umesto da bude vreme za zajedničko uživanje, priča psihoterapeut Ivana Sinđić.

- To je period kada partneri braku gledaju pravo u oči, pa kada na odmoru imaju vremena suočavaju sa svojim problemima, koji svoje korene vuku mnogo pre tog odlaska na odmora. Razvod je slojevit proces, nije samo sudski postupsak već ima više nivoa: emovcionalni, socijalni i psihološki razvod. Neko teško podnosi prolazak kroz ove nivoe i parteneri često nisu svesni posledica toga - kaže Sinđić i dodaje da na braku mora da se radi i da bliskost mora da se neguje, jer se parovi za pomoć obraćaju kasno.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Sociolog Radmila Urošević napominje da statistika pokazuje da je za vreme vikenda, praznika i odmora povećava broj nesuglasica, razvoda i nasilja u porodici.

- Razlog je taj što u tom periodu mnogo više vremena provodimo zajedno. Živimo u vreme lake komunikacije, kada posotoji bezbroj načina da komuniciramo, a mi to ipak ne radimo. Nedostatak zajedničkog vremena nas udaljava jedih od drugih. Brakorazvodne parnice se povećavaju nakon praznika ali baš zato odmor treba da bude period koji treba da koristimi za priču i rešavanje problema, kao i za povećanu emotivnu poveznost - priča sociolog Urošević i dodaje da je kod nas sve veći broj i vanbračnih zajednica koje takođe prolaze kroz krize.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Novinarka Lidija Makragić kroz šalu kaže da ona još uvek nije išla na odmor iz razloga jer je čula da je upravo mesec avgust najrizičniji za brak.

- Problem je u velikim očekivanjima od odmora ali i od partnera. Malo smo sebičniji, želimo da se odmorimo i mislimo da je sve podređeno nama, a isto to misli i partner. Zato zbog neke trivijalnosti možemo da započnemo svađu i da bude okidač za iznošenje "prljavog veša". Ja hoću sladoled, on hoće giros, bukvalno i najmanja glupost može biti okidač. Zato moramo biti tolerantniji i kroz priču pokušati da nađemo kompromis - napominje Makragić.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija