• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.08.2023

08:29

Makron Srbiji preti uvođenjem viza! Branković: francusko-nemački predlog je mrtvo slovo na papiru! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Makron Srbiji preti uvođenjem viza! Branković: francusko-nemački predlog je mrtvo slovo na papiru! (VIDEO)

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je Beogradu i Prištini da će im biti vraćene vize za ulazak u države članice Evropske unije ukoliko uskoro ne nastave dijalog i normalizuju odnose. Tim povodom razgovarali smo sa gostima "Info jutra" Brankom Brankovićem bivšim ambasadorom i diplomatom i Perkom Matovićem iz Centra za nacionalnu politiku.

Emanuel Makron istakao je da od predsednika Srbije i lažne države Kosovo očekuje veće angažovanje na sprovođenju francusko-nemačkog predloga za rešenje krize, jer će u suprotnom preispitati odluke o viznoj politici i ekonomskim pitanjima.

Bivši ambasador i diplomata Branko Branković kaže da je francusko-nemački predlog de fakto mrtvo slovo na papiru. 

Foto: Pedja Milosavljević

Branko Branković

Oni sada žele da se okrenu nekim žarištima. U Ukrajini im ne ide sve kako su planirali, pa su se okrenuli ka nama. Velike sile ne rešavaju tenzije, one ih stvaraju. Pretnjama žele da inkasiraju tobože neki uspeh. Ovo što je Makron rekao, iznenadilo me je. Kurti nikada ništa nije uradio sam. On je samo izvršavao naređenja. Hoće li ona tri uslova koja im je Evropska unija stavila na tapet da ispune? Na žalost, to su prazne priče- objasnio je Branković.

On je dodao da je Evropa još uvek u obavezi da sluša komande Amerike. Prema njegovim rečima Evropa svake dve godine menja zakone, a od balkanskih zemalja očekuje da se sa svim tim usklade.

Nakon što Evropa malo stane na noge, možda će se otvoriti pristup za balkanske zemlje. Makron je istakao pre nekoliko godina da je i Rusija evropska zemlja. Nije on tek tako predložio političku zajednicu Evrope. Evropska unija mora da vidi šta će sa NATO-om. To najviše boli Ameriku. Ako Evropa bude imala svoje oružane snage, Amerika će morati svoju vojsku da povuče preko okeana- zakaljučio je Branko Branković.

Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku objašnjava da je francusko-nemački predlog potpuno propao i da ga više niko i ne spominje.

Foto: Pedja Milosavljević

Perko Matović

Kada su nam dali rok od dva meseca da prihvatimo francusko-nemački predlog, ja sam rekao da je to najveći blef. Evropska unija ne sme da ima otvoren front na Balkanu. Mi ne treba da se osvrćemo na Makronove izjave. Ako mi budemo odigrali pametno, kosovski Albanci, kroz nekoliko godina mogu da prođu kao Iračani. Makron je na izmaku svog drugog predsedničkog mandata i sada on "radi za istoriju". Želi da bude upamćen i da popravi greške iz prvog mandata- objasnio je Matović.

Više o ovoj temi pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija