• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: pronevera poreska uprava novac

12.09.2023

12:38

(VIDEO)Bahatili se državnim parama! Uhapšeni pripadnici Poreske uprave -Jedan od njih trošio novac iz budžeta za proslavu rođendana!

Zoran Sinko

Live TV

(VIDEO)Bahatili se državnim parama! Uhapšeni pripadnici Poreske uprave -Jedan od njih trošio novac iz budžeta za proslavu rođendana!

Podeli vest

O hapšenju pripadnika Poreske Uprave, proneveri novca i merama zaštite državnog budžeta za Info dan govorili su gosti novinar hronike TV Pink Mladen Mijatović, novinar TV Informer Milan Dudvarski, advokat Andrija Magdelinić i direktor uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

Novinar hronike TV Pink Mladen Mijatović objasnio je da su sumnje koje su postojale u Poreskoj Upravi bile osnovane jer je uhapšeno šest osoba a za jednom se još traga.

- Akcija je počela od poreske uprave koja je pokrenula internu istragu, kako bi se utvrdile malverzacije koje se tiču obračuna PDV-a. Ispostavilo se da su sumnje tačne, nakon čega je uhapšeno šest osoba a za jednom se još traga, smatra se da su oštetili budžet Srbije za 140 miliona. Tendencija države je borba protiv korupcije gde nije bitno jesu li počinitelji državni službenici ili ne - rekao je Mijatović.

Foto: Zoran Sinko

Mladen Mijatović

 

Novinar TV Informer Milan Dudvarski naveo je da je državi pažnju privuklo to što su određeni službenici živeli na način koji se nije poklapao sa njihovim primanjima.

- Istraga je pokrenuta kada je jedan pripadnik Poreske Uprave, organizovao rođendan za svoju ćerku u vili a rashodi se nikako nisu poklapali sa njegovim primanjima ispostavilo se da je to novac proneveren iz državnog budžeta. Policija je u vili našla skupocenu odeću, nakit i satove. A.P. koji je bio nadležan za povračaj PDV-a zloupotrebio je svoj položaj kako bi povećao svoj imetak. Postoji potreba za pokazivanjem moći pokazivanjem koliko imaju, bez obzira na to kako su do novca došli. Taj novac peru tako što ulažu u legalne poslove kao što je gradnja - rekao je Dudvarski.

Foto: Zoran Sinko

Milan Dudvarski

 

Advokat Andrija Magdelinić istakao je da je kazna za zloupotrebu položaja 12 godina i da se imovina stečena proneverom momentalno zaplenjuje. 

- Pokrenuta je istraga i u narednih šest meseci vršiće se saslušanje svedoka i utvrđivanje da li je u međuvremenu došao do još novca. Kazna za zloupotrebu položaja je 12 godina a stečena imovina tokom krivičnog dela se oduzima. Prvo se pokreće postupak prikupljanja dokazne građe nakon čeka počinje krivični postupak - rekao je Magdelinić.

Foto: Zoran Sinko

Andrija Magdelinić

 

Direktor uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović izjavio je da država treba da prepozna rizike i da počinioci koriste fantomske firme kako bi uspeli da operu novac.

- Ovo je odgovor države na prepoznate rizike, skenirali smo sve sektore u državi, nakon čega smo zaključili da je utaja poreza najveći rizik za budžet Repulike Srbije. Sistem faktura koji smo uveli, olakšao nam je jer sad imamo 3 dana prednosti, da ukrstimo podatke i sprečimo, da se na nezakonit način posegne za novcem. Počinioci koriste fantomske firme, preko kojih se pere novac jer se te firme vode na nekoga, ko je dobio nadoknadu od par stotina evra - rekao je Radovanović.

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija