• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.09.2023

10:59

Održan sastanak Putina i Kim Džong Una! Evo zašto Zapad strepi od razgovora dvojice lidera! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Održan sastanak Putina i Kim Džong Una! Evo zašto Zapad strepi od razgovora dvojice lidera! (VIDEO)

Podeli vest

Lider Severne Koreje Kim Džong Un doputovao je juče, u pratnji državnog vojnog vrha, u višednevnu posetu Rusiji. Un se sastato sa Putinom u cilju pregovora ove dve zemlje.

U emisiji "Info jutro" na ovu temu govore Slobodan Dimitrijević, koordinator srpsko-ruskog bratstva i prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam. Postavlja se pitanje koliko je ovaj sastanak značajan za budućnost čitavog sveta, a naročito za dalji tok rata Rusije i Ukrajine.

Koordinator srpsko-ruskog bratstva, Slobodan Dimitrijević objašnjava da će ovo najviše ići u smeru ekonomske razmene. Rusiji je potrebno oružje koje proizvodi Severna Koreja, a Koreji je potrebno žito, čiji je izvoz iz Rusije smanjen uvođenjem sankcija.

Foto: Zoran Sinko

Slobodan Dimitrijević

- Ono što je sasvim sigurno i možda najzanimljivije je to da je sastanak ozbiljno pripreman. Od 2019. ovo je prva posteta Kim Džong Una nekoj stranoj zemlji. U Severnoj Koreji, sva vlast je u njegovim rukama i sve odluke donosi on. Un važi za jednog od najjačih lidera sveta. Sa svih strana stizali su pritisci da do ovog sastanka ne dođe. Možda se uspostavlja nova "osovina zla" koju predvodi Rusija. Severna Koreja i Kina treba da budu deo toga. Ne verujem da je to "osovina zla". Cilj je da Rusija preuzme vojni primat na svetskoj sceni, a Kina ekonomski - rekao je Dimitrijević.

Prof. dr Svetislav Lutovac, specijalista za bezbednost i kontraterorizam, ističe da je ovo veoma značajna saradnja. Svi znamo da ovo ide u pravcu toga da se sabiraju saveznici u nekom eventualnom konfliktu.

Foto: Zoran Sinko

Svetislav Lutovac

- Mi ćemo se držati protokola koji je Kremlj najavio. Taj sastanak se tiče ekonomskih veza i kulturne razmene. Moskva ne krije da će biti saradnje i u vojnom smislu. Severna Koreja poseduje oružje koje je značajno za celo područje koje je zahvaćeno ovom vojnom aktivnošću. Oni su se sastali danas i očigledno je bilo da je njihovo rukovanje trajalo četrdeset sekundi. To znači da je ovaj sastanak vrlo blizak. Od ovog susreta očekuje se mnogo. NATO više nije u mogućnosti da Ukrajinu snabdeva sa tolikom količinom granata - zaključio je Lutovac.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15