• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.09.2023

13:25

Korona ponovo aktivna u Srbiji! Evo šta poručuju lekari! (VIDEO)

youtube

Live TV

Korona ponovo aktivna u Srbiji! Evo šta poručuju lekari! (VIDEO)

Podeli vest

Novi soj korona virusa pod imenom "Eris" koji je izazvao povećan broj zaraženih u Republici Srbiji komentarisao je gost Info dana profesor doktor Dragan Delić.

Profesor doktor Dragan Delić naveo je da će ovaj soj korone imati karakteristične epidemiološke odlike koje su svojstvene za viruse koji su nam već poznati.

- Tokom proleća ove godine korona je dala naznaka da je tu i da će imati blage epidemijske posledice slične gripu. U narednim godinama treba očekivati prisustvo virusa ali mi smo navikli na to, jer živimo u svetu punom virusa. Virusi imaju sezonski karakter gde daju određene pojave u vidu povraćanja, upale mozga ili srca i afte. Virusima je cilj da se razmnožavaju i zbog toga im nije cilj da ubiju svog domaćina. Oni koji su koji su bili previše invazivni i fatalni su nestali, jer su prebrzo pobili svoje domaćine i nisu imali gde da se razmnožavaju. - rekao je Delić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dragan Delić

 

Delić je dodao da Rota virus koji pretežno zahvata decu nema povoljne uslove da se razvija trenutno i da se može tretirati adekvatnom upotrebom antibiotika

- Veća smrtnost od kovida bila je kod starih, gde je fatalni ishod bio kod svake četvrte osobe. Ako infekcija sa izmenjanim virusom dođe u organizam koji ga je preboleo, ćelije će upamtiti od čega su bolovale i lakše će se braniti. Trenutno nije dovoljno povoljno vreme za Rota virus, on izaziva izbacivanje tečnosti kroz stolicu i izaziva dehidrataciju koja može biti smrtonosna ali se može tretirati antibioticima. Imao sam priliku kao mlad lekar da vidim nepovoljne iskode kod boginja varičela jer one jesu slabe ali mogu ozbiljno da oštete organizam - rekao je Delić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija