• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.09.2023

12:03

Pandemija femicida u Evropi! Do kada će ženski život biti samo broj? (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Pandemija femicida u Evropi! Do kada će ženski život biti samo broj? (VIDEO)

Podeli vest

Šta je femicid i kako možemo da sprečimo ubijanje žena u Srbiji, odgovorili su na to gosti na Informer tv socijalni radnik Biserka Jakovljević i advokat Aleksandar Radivojević.

Advokat Aleksandar Radivojević ističe da je propust kod femicida ne samo krivični i pravni problem, već i društveno-socijalni problem, jer nije izdvojen kao posebno krivično delo.

- Femicid se karakteriše kao rodni motiv za ubistvo žene samo zato što je žena. Problem je što je to ne samo krivični i pravni problem već je i društveno-socijalni problem. U srpskom zakonu postoji kazna za čin ubistva, ali femicid nije izdvojen kao posebno krivično delo i kada bi to uradili više od polovine femicida nisu bile kvalifikovane kao teži zločini - rekao je Radivojević i dodao je da:

- U našoj pravoslavnoj hrišćanskoj kulturi žena je itekako poštovana, ali došli smo do toga da država mora da nađe način da zaštiti žene - zaključio je Radivojević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Biserka Jakovljević i Aleksandar Radivojević

 

Socijalni radnik Biserka Jakovljević navodi da žene mahom budu mnogo više ubijene od strane partnera, dok muškarci retko stradaju od strane partnerke i da kazne moraju da se pooštre.

- Feminizam je kao pokret doneo dobre stvari za žene i devojke, kao što je naziv femicid. Žene mahom budu mnogo više ubijene od strane partnera dok muškarci retko stradaju od strane partnerke. U istoriji žene su smatrane kao vlasništvo muškarca i da on može da je poseduje, kao i da može da je kazni ili da je, ne daj Bože, liši života. Moramo da pooštrimo zakon za krivce, jer se dešava da nekad žene trpe nasilje ali se na kraju povuku kada žele da prijave nasilnika - kazala je Jakovljević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija