• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: zahuktavanje sukoba Hamasa i Izraela

08.10.2023

17:19

Mir je moguć, ali ovo je jedini uslov? Evo šta će se desiti ako Izrael ozbiljnije odgovori Palestini! (VIDEO)

Miloš Rafailović, Reuters

Live TV

Mir je moguć, ali ovo je jedini uslov? Evo šta će se desiti ako Izrael ozbiljnije odgovori Palestini! (VIDEO)

Podeli vest

Sve žustrije ratno stanje u Izraelu , kao i istorijske uzroke krvavog obračuna dve strane analizirali su gosti emisije Pre večere, novinar TV Pink Predrag Sarapa i zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj.

Novinar TV Pink Predrag Sarapa naveo je da se napad na Izrael može okarakterisati samo kao teroristički, zbog velikog napada i likvidiranja civila, jer pored svega toga Palestina nije priznata ni kao država.

- Bombardovanje i ubijanje civila može se samo kategorisati kao teroristički rat, reakcija Izraela je neizvesna. Najveća opasnost je širenje rata, jer je dobar deo arapskog sveta podržao Palestince. Ovo može postati Izraelsko arapski rat, ali tek u tom slučaju možemo očekivati uplitanje SAD. Situacija na KiM se ne moće porediti sa ovim, jer Palestina nije priznata država, dole se vrši teror na Srbima a palestinci gađaju civilne mete. Mi imamo prijateljske odnose sa palestinskim narodom ali moramo osuditi ovaj napad jer zauzeti bazu priznate države od strane neke grupacije je terorizam - rekao je Sarapa.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Predrag Sarapa

 

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj istakao je da treba osuditi svako ubijanje civila, ali da moramo uzeti u obzir da je palestinski narod takođe trpeo velike žrtve i ne možemo posmatrati rat bez konteksta.

- Sigurno je da su pripadnici Hamasa planirali ovakvo dejstvo godinama, jer nije moguće da se desilo preko noći, a to je netrpeljivost koja se pojačavala od 1945. godine. Ne bih se složio da je ovo terorizam, jer moramo ovo posmatrati uz kontekst. Osuđujem svaki napad na civilno stanovništvo, ali je borba palestinskog naroda opravdana. Moramo se setiti bombardovanja Gaze za vreme islamskih praznika ili ograđivanje tog prostora zidovima i bodljikavom žicom. Mir je jedino moguć uz formiranje palestinske države, u granicama iz 1967. godine. Ne postoji rat u kome civili ne stradaju, a prva meta ofanzive bile su vojne baze. Americi pomaže da Izrael bude branik rešavanju krize formiranja Palestine kao države, da pokaže arapskom svetu da je prisutna - rekao je Šešelj.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Šešelj

 

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je jedan naš državljanin zadobio lakše telesne povrede ali da se oporavlja kao i da je trenutno na snazi regrutacija rezervista.

- Jedan naš državljanin zadobio je lakše telesne povrede ali je pušten iz kliničkog centra i na oporavku je. Teško je reći kako će rat teći jer ako Izrael ozbiljnije odgovori, afiniteti prema konfliktu na međunarodnoj sceni, počeće da se kreću u nepredviđenim pravcima. Trenutno je na snazi opsežna regrutacija rezervista širom Izraela. Sve ovo se desilo na 50 godina od Jom Kipurskog rata, je bilo neočekivano jer je delovalo kao da se situacija polako opušta u pojasu Gaze. Kod grada Aškelon uslikane su fotografije čitavih porodica koje su likvidirane - rekao je Nikolić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hamas gađao aerodrom u Tel Avivu! SAD šalju vojne brodove i avijaciju u istočni Izrael! Naglo skočio broj mrtvih! Kreće evakuacija!
DRUGI DAN SUKOBA U IZRAELU

Hamas gađao aerodrom u Tel Avivu! SAD šalju vojne brodove i avijaciju u istočni Izrael! Naglo skočio broj mrtvih! Kreće evakuacija!

Sukob u Izraelu ušao je u drugi dan. U subotu je iz Pojasa Gaze prema Izraelu ispaljeno više hiljada raketa. Odgovornost za napad je preuzela islamistička grupa Hamas. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da je njegova zemlja u ratu. Izrael je odgovorio napadom na Gazu. Do sada, u sukobima je stradalo više stotina ljudi, a nekoliko hiljada je ranjeno.

08.10.2023

06:44

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija