• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.10.2023

10:42

Izrael u panici! Hamas ih je brutalno zasuo sa preko 5000 raketa! (VIDEO)

Informer

Live TV

Izrael u panici! Hamas ih je brutalno zasuo sa preko 5000 raketa! (VIDEO)

Podeli vest

Sposobnost Izraela da odgovori na rastuće pretnje i napade na civile kao i šanse da Hamas ostvari svoje ciljeve, komentarisali su gosti Info jutra, novinar Aleksandar Dikić i Milan Đukić.

Novinar Aleksandar Dikić naveo je da bez međunarodne podrške, Hamas neće uspeti da se nametne i ostvari svoje pretenzije, ka oslobađanju cele Palestine, jer Izrael ima dovoljno vojne moći da se tome odupre.

- Veoma je važno kako svetski mediji definišu sukobe, jer sukob Rusije i Ukrajine nazivaju ratom, ali zato karakterišu sukob na Bliskom istoku kao rat Izraela i Hamasa, a ne Jevreja i Palestinaca. Hamasu je cilj da izdrži i nametne se što duže, kako bi sebi obezbedio prostor za pregovore o realizaciji svojih pretenzija. Ovde se više radi o percepciji moći, jer jedno je predstavljati novu opremu, a drugo je imati sposobnost za efikasno vojno delovanje. Izrael je regionalna sila, jer je bio spreman da ratuje protiv svih svojih suseda i pobedi, jedino iznenađenje za njih bi bio poraz. Bez međunarodne podrške Hamas neće moći da ostvari svoje ciljeve i oslobodi Palestinu jer druga strana ima dovoljno vojne moći da lokalizuje taj požar - rekao je Dikić.

Foto: Pedja Milosavljević

Milan Đukić i Aleksandar Đukić

 

Avokat Milan Đukić istako je da obaveštajne informacije moraju biti ispravne jer je do sada Hamas lansirao preko 5000 raketa, bez da je Mosad uvideo bilo kakve potencijalne pretnje.

- Sa obe strane pojasa Gaze postoji ekstremna politika, jer se Hamas odlučio za rat, dok se desničarska vlada Netanjahua bavila hapšenjem i diskriminacijom Palestinaca.Ukoliko obaveštajne informacije nisu podobne da se organizuje kontraofanziva, posledice mogu biti fatalne jer je Hamas do sada uspeo da lansira preko 5000 raketa, bez da je Mosad išta predvideo. Izrael kao zemlja ima čvrst stav da ne pregovara sa teroristima što je bilo efikasno ali i veoma opasno. Oni će pokušati da unište Hamas kako bi ga zamenio Fatah sa kojim se može pregovarati. Pojas Gaze imaće velike žrtve zbog velike gustine naseljenosti na malom mestu i potencijalne jačine izraelske odmazde.  - rekao je Đukić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija