• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2023

09:36

SAD izgubile uticaj na Bliskom istoku! Kovač: Hrišćanski svet neće dozvoliti pad Jerusalima! (VIDEO)

pedja milosavljevic/Shutterstock

Live TV

SAD izgubile uticaj na Bliskom istoku! Kovač: Hrišćanski svet neće dozvoliti pad Jerusalima! (VIDEO)

Podeli vest

Štetnost zamrznutih konflikata po regionalnu bezbednost kao i borbenu gotovost izraelske vojske, analizirali su gosti Info jutra, novinar Siniša Ljepojević, profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović i bivši ministar policije RS general Tomo Kovač.

Novinar Siniša Ljepojević naveo je kako su Izraelci dosta smanjili svoju borbenu gotovost umanjenjem kapaciteta i svoje odbrambene industrije u poslednjih nekoliko godina.

- Ovom ratu postoji granica, jer ne možete tek tako pobiti 2 miliona ljudi u Gazi. Izrael je smanjio svoju odbrambenu industriju i time dosta umanjio svoju borbenu gotovost u poslednjih par godina. Ovaj rat je posledica tektonskih geopolitičkih promena, SAD su izgubile dominaciju na Bliskom istoku, a na tim prostorima vlada kultura osvete, zasnovana na decenijama animoziteta - rekao je Ljepojević.

Foto: Pedja Milosavljević

Siniša Ljepojević

 

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović istakao je kako Hamas nije teroristička grupa, već politička opcija sa vojnom strukturom koja trenutno koristi terorističke metode.

- Izrael je mobilisao 360.000 svojih pripadnika, a imaju i dosta dobrovoljaca iz inostranstva. Najavom da će ući u pojas Gaze, vidimo njihovu odlučnost da trajno reše problem. Zamrznuti konflikti nisu rešenje nigde u svetu, jer se ova tenzija zahuktava od 1973. godine, a mišljenje u UN je duboko podeljeno po afinitetima prema Izraelu ili Palestini. Plasiranje vesti da je Hamas teroristička akcija je štetna jer su oni politička opcija, koja ima svoje vojno krilo koje koristi terorističke metode i da sam narod u Gazi nije kriv za ubijanje civila, jer ako oni budu žrtvovani onda zaista postoji pretnja od pobune arapskog sveta - rekao je Bjegović

Foto: Pedja Milosavljević

Tomo Kovač, Siniša Ljepojević i Miroslav Bjegović

 

Bivši ministar policije RS general Tomo Kovač objasnio je da su male šanse da će hrišćanski svet lako dozvoliti da Jerusalim padne u ruke muslimana i da su Američki republikanci naklonjeniji Izraelu od demokrata.

- Moramo razgraničiti da su Jevreji u Izraelu i oni van njega potpuno drugačiji, što sam lično primetio. Po starom zavetu Jerusalim treba da pripada Jevrejima i sumnjam da će hrišćanski svet dozvoliti padanje njihovih svetinja, u ruke muslimana. Republikanci u SAD su mnogo bliži hrišćanstvu i ako dođu na vlast u Americi, naginjaće više prema Izraelu od demokrata. Sa druge strane Hamas je morao da očekuje da će biti odmazde ako krenu u ofanzivu, međutim terorističke organizacije neretko žrtvuju svoje stanovništvo zarad svojih ciljeva - rekao je Kovač.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Holandija u četvrtfinalu! Rumuni pakuju kofere! (FOTO/VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Holandije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobedom nad Rumunijom u Minhenu rezultatom 3:0! Za plasman među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta "lale" će igrati protiv boljeg iz meča u kojem se sastaju Austrija i Turska!

02.07.2024

19:53

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija