• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.10.2023

17:13

Da li abortus treba legalizovati? Ginekolog tvrdi: ne poznajem ni jednu ženu koja se pokajala zato što je rodila dete! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Da li abortus treba legalizovati? Ginekolog tvrdi: ne poznajem ni jednu ženu koja se pokajala zato što je rodila dete! (VIDEO)

Podeli vest

Pravo na abortus neki podržavaju. Drugi smatraju da on treba da bude zabranjen. Na pitanje o legalizaciji abortusa odgovoriće gosti emisije "Pre večere" doktorant Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dragan Popović i ginekolog Vanja Milošević.

Doktorant Bogoslavskog fakulteta u Beogradu Dragan Popović smatra da je veoma čudna konstrukcija da zajednica donosi odluke o ženskom telu.

Foto: Zoran Sinko

 

- Abortus je bio etički problem u crkvi. Postoji koncenzus u crkvi da je abortus ubistvo i da on nije dozvoljen kao takav. Međutim, u Srbiji imamo veliki broj abortusa, a istovremeno se 80 posto njih izjašnjava kao pravoslavni hrišćani. Utilitaristička etika ima postulat da je dobro i etički ispravno ono što je korisno za čoveka. Za čoveka je korisno da bude srećan i zadovoljan. Za utilitarizam zadovoljstvo je nešto najbolje što može da ostvari, a bol je suprotan tome. U savremenom društvu svaki čovek koji zagovara abortus ne može se nazvati pravoslavnim hrišćaninom. Piter Singer je ideolog utilitarizma u svetu. On je počasni član "Biotičkog društva Srbije". U njegovom etičkom sistemu izjednačava ljude i životinje jer su jednaki po tome da ne trpe bol. Za njega je čovek osoba koja ima samosvest o budućnosti, autonomnost i samosvest. Iz toga zaključuje da je većina životinja osoba. Iz toga sledi da postoje ljudi koji nisu osobe. Nisu osobe dementni, mentalno zaostali, fetusi i novorođenčad. Po toj logici moralno je ubiti fetus pod uslovom da to ubistvo donosi više zadovoljstva nego bola za zajednicu - ispričao je Dragan Popović.

Ginekolog Vanja Milošević smatra da zajednica ima pravo da odlučuje o abortusu, pod uslovom da pod zajednicom podrazumevamo muškarca i ženu koji su napravili bebu.

Foto: Zoran Sinko

Vanja Milošević

-Ako je dobijanje deteta čin ljubavi, kako onda dolazimo u situaciju da treba da se toga rešimo. Vrlo mi je teško da pričam o tome da li treba ili ne treba. Kao neko ko se bavi zdravljem žene, ali i deteta, nameće mi se neosporna činjenica. U razgovoru sa svojim pacijentkinjama shvatam da je taj razgovor za njih jako važan. Ovo je jedinstven slučaj u medicini kada vi nešto što je zdravo treba da izvučete. Problem incesta i silovanja je još uvek u zanemarljivoj fazi. Ja govorim o većini. Mislim da će svi normalni reći da su za život. Ja poznajem veliki broj žena se pokajao što je doneo odluku o abortusu, ali ni jedna žena se nikada nije pokajala što je rodila dete - objasnio je Vanja Milošević.

A putem viber poziva će nam se pridružiti  i Zorica Mršević, profesorka faklutet za evrposke i pravno-političke studije

- Sve žene mogu da zatrudne u trenutku kada ne žele da imaju decu. Neželjena trudnoća je nešto što prati ženu kroz ceo fertilini period. Postoji stav da abortus mora da postoji jer je to način spasavanja života žene. Ako on postane nedostupan, onda se žene obraćaju ilegalnim aborterima po nekakvim podrumima koje mogu da pogoršaju zdravlje, pa čak i da ugroze život žene. Zabranjivanjem abortusa ne povećava se natalitet, već se gube životi mladih žena. Neželjeno dete se neće roditi, a može da se ugrozi život žena - zaključuje Zorica Mršević.

Ceo segment emisije pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija