• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2023

10:47

Humanitarna pomoć još ne stiže u Gazu! Miškeljin: Proterivanje Palestinaca će uvećati brojnost Hamasa! (VIDEO)

Shuterstock/Informer

Live TV

Humanitarna pomoć još ne stiže u Gazu! Miškeljin: Proterivanje Palestinaca će uvećati brojnost Hamasa! (VIDEO)

Podeli vest

Stav izraelske javnosti o potencijalnoj kopnenoj invaziji pojasa Gaze i sposobnost Hamasa da pruži otpor izraelskoj vojsci, analizirali u gosti Info jutra, analitičar Stevica Deđanski i Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost.

Analitičar Stevica Deđanski istako je kako su problemi između Izraela i Palestine nastali zbog selektivnog pridržavanja međunarodnog prava koje vlada već godinama unazad.

- Postoji mogućnost da ovo postane dugotrajni rat koji se može izliti van granica Izraela, borba protiv terorizma je dozvoljena ali ne možete iz tih razloga raseljavati gradove i targetirati civile. Ovaj problem nastao je zbog selektivnog poštovanja međunarodnog prava koje vlada godinama. Egipatski građani su snimljeni kako samoinicijativno nose humanitarnu pomoć narodu Gaze. Izraelska vlada je zabranila javnim ličnostima da pominje primirje i Palestinu generalno. Za razliku od rata u Ukrajini, civili su ti koji najveće stradaju. Siguran sam da više od pola naroda Izraela nije za agresiju prema Palestincima već se radi o Netanjahujevoj desničarskoj vladi - rekao je Deđanski.

Foto: Pedja Milosavljević

Stevica Deđanski i MIškeljin

 

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost naveo je da će guranjem palestinskog stanovništva prema egipatskoj granici samo dodatno motivisati građane da se pridruže Hamasu.

- Američka javnost podržava Izrael, ali se u isto veme protivi kopnenoj invaziji Gaze osim ako se američki državljani ne nalaze u zatočeništvu. Za sada deluje da će guranje stanovništva na egipatsku granicu izazvati obične Palestince koji nisu simpatizeri, da se priključe Hamasu jer su saterani u ćošak. Ruska podrška u ratu je više pragmatične prirode jer ih podržava Iran koji je bliski njen bliski saveznik - rekao je Miškeljin.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija