• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.11.2023

18:35

Veštačka inteligencija dominira u inostranstvu, a dolazi i kod nas! (VIDEO)

Informer

Live TV

Veštačka inteligencija dominira u inostranstvu, a dolazi i kod nas! (VIDEO)

Podeli vest

Porastom uticaja veštačke inteligencije na svakodnevni život, izazvalo je ushićenje ali i zabrinutost u javnost, ovu pojavu komentarisali su gosti emisije Pre večere, investitorka Nela Lukić i profesor dr. Petar Kočović.

Investitor Nela Lukić navela je da se veštačka inteligencija već koristi pri upravljanju vozilima, a primer za to su avioni koji je koriste za lakše uzletanje ili sletanje radi bezbednosti.

- Treba da veštačku inteligenciju koristimo kao alat, a ne nešto čega treba da se plašimo. Ne verujem da će roboti zavladati svetom kao što se tvrdi, a svakako je rano da se o tome brine. Čet GPT je generativna veštačka inteligencija, koja uči i unapređuje se ili samostalno ili unošenjem informacija sa strane. On je 70 posto tačan i kada nije sposoban da daje odgovore on ih izmisli. Veštačka inteligencija nema cilj, sem onog koji mu mi nametnemo. Ona se koristi pri upravljanju vozilima, primer tome može se videti kod aviona koji je koriste kako bi lakše sletali ili uzletali. Trenutno imamo influensere na Instagramu i Jutjubu koji rade 24 sata i zarađuju milione dolara od brendova, a nisu ljudi već veštača inteligencija - rekla je Lukićeva.

Foto: informer/printscreen

Nela Lukić i Petar Kočović

 

Profesor dr. Petar Kočović istakao je da bi roboti u budućnosti mogli biti korisni za brigu o osobama sa invaliditetom i starim licima a uveliko se koriste u auto industriji.

- Roboti nisu dovoljno funkcionalni da bi se upotrebili u ratovanju, ali kada do toga dođe svakako će biti ekonomičniji i efikasniji nego vojnik. Čet GPT nije potpuno precizan jer raspolaže informacijama koje su ažurirane do 2021. godine. On ne predviđa budućnost, ali zato može da odgovara na elementarna pitanja, na bazi suvih činjenica ili recepata, ali ne poseduje kritičku misao. Takođe pomaže programerima, jer je u stanju da piše kodove. Roboti bi u budućnosti mogli biti od koristi osobama sa invaliditetom ili starim licima, korisni su i u auto industriji, tako da njima nisu potrebne emocije kako bi bili od koristi - rekao je Kočović.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija