• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.11.2023

22:49

Zapad hoće da ratuje sa Iranom preko koristeći Izraelski sukob!

informer

Live TV

Zapad hoće da ratuje sa Iranom preko koristeći Izraelski sukob!

Podeli vest

Potencijalne strategije dalje eskalacije tenzija na Bliskom istoku putem Izraela kako bi se Iran uvukao u rat, komentarisali su gosti Teme dana, publicista Igor Ivanović i dr. Marina Kostić Šulejič iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

- Iran jeste ključni finansijer Hesbolaha, koji dele istu veru zbog čega su u tesnoj vezi. Hesbolah jeste jači vojno od Hamasa, ali su oni više neka milicija, koja ne poseduje teško naoružanje. Islamske države vode neku kukavičku politiku, jer ne intervenišu u ovom polju u Gazi. Americi se ratuje ali ne svojim mesom, već Zapadnim modelom po kojem drugi ginu. Nema pobede u ratu dok čizma ne uđe negde, zato Izrael i forsira ulazak u Gazu. Kada su Medlin Olbrajt pitali šta misli o 500 hiljada mrtve dece u Iraku, rekla je "Vredelo je", danas imamo istu situaciju sa Iranom koji kao i Irak pokušavaju da razmontiraju i zato su izgubili moralni kapacitet da sude nekome. Amerika će najteži poraz doživeti poraz u Ukrajini, što će značiti slom NATO pakta kao globalne sile - rekao je Ivanović.

Foto: Zoran Sinko

 

 

 

Dr. Marina Kostić Šulejič iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu navela je kako SAD više nisu glavni mirotvorci na Bliskom istoku nakon dolaska Kine koja je pomirila Saudijsku Arabiju i Iran.

- Tajming svega ovoga je jako bitan, jer se postavlja pitanje da li je ovo zamka za uvlačenje Irana u rat. Iran je sada u januaru prvi put imao obogaćenje uranijuma od skoro 80 posto, što znači da imaju kapacitet za jačanje nuklearnog naoružanja. Izrael ubija nuklearne fizičare i generale, u cilju oslabljivanja arapskog sveta ali se čeka potez Irana. Sada imamo slučaj da SAD nisu više glavni mirotvorci na Bliskom istoku, jer je Kina pomirila Saudijsku Arabiju i Iran, a Rusija je u Moskvi primila predstavnike Hamasa. Fatah je u Zapadnoj obali bio rešenje da Palestina postane država ali Izrael to ne odobrava jer im je cilj integracije tog prostora u neku veliku izraelsku državu - rekla je Marina.

Foto: informer/printscreen

 

 

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević objasnio je kako je šef Hamasa u obraćanju javnosti mislio kako oće se rat desiti ali, ne po standardnim etičim i moralnim pravilima ratovanja.

- Arapi vole da govore u alegorijama kako bi izbegli odgovornost što Zapadu prija jer pokušava da se pozove na to da eskalira nekakve tenzije. Hasan Nasralah je praktično rekao da se rat neće voditi po zvaničnim pravilima što je glupo jer onda i druga strana može da izbegava etička i moralna načela. Hesbolah se neće uključiti jer je pod kontrolom Irana koji nije spreman da ratuje jer u Iraku još ima američkih vojnih baza - rekao je Galijašević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija