• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.11.2023

09:00

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Srbija prva saveznčka sila koja je zadala udarac neprijateljima! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Srbija prva saveznčka sila koja je zadala udarac neprijateljima! (VIDEO)

Podeli vest

O Danu primirja u Prvom svetskom ratu i učešću naše zemlje u tom sukobu, govorili su gosti Info jutra istoričar Stanislav Sretenović i general-major Vidosav Kovačević.

Istoričar Stanislav Sretenović navodi da je Srbija učestvovala od prvog do poslednjeg dana Prvog svetskog rata i da naše bitke na Ceru i Kolubari označavaju prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

- Srbija je učestvovala od prvog do poslednjeg dana Prvog svetskog rata. U našem slučaju Srbija je imala tri velike faze u ratu, prva faza je bila velike pobede na početku sukoba, druga faza je bila veliki tifus koji je zahvatio Srbe, napade velikih sila i povlačenje, a treća faza je bila Solunski front i ponovno osvajanje naše teritorije. Naše bitke na Ceru i Kolubari označavaju prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu - rekao je Sretenović.

Foto: Masha Bandjur

Stanislav Sretenović

 

General-major Vidosav Kovačević ističe da su Nemci krivi za Prvi i Drugi svetski rat, a ne Gavrilo Princip i da je srpski narod stao rame uz rame sa pobednicima.

- Atentat Gavrila Principa nema veze sa početkom rata, jer su Nemci krivi za Prvi i Drugi svetski rat. Srpski narod je teško stradao, ali je stao rame uz rame sa pobednicima koji su ostvarili trijumf i potpisali primirje - kazao je Kovačević.

Foto: Masha Bandjur

Vidosav Kovačević

 

Naš sagovornik dodaje i da u vagonu u kome je upravo potpisano primirje 1918. godine, Hitler je u Drugom svetskom ratu naterao Francuze na kapitulaciju, kao i da je srpski narod stradao u oba rata.

Hitler je naterao Francuze da potpišu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u vagonu u kome je upravo potpisano primirje 1918. godine i desilo se okončanje Prvog svetskog rata. Srpski narod je stradao u oba rata i moramo da slavimo ovakve praznike i da se sećamo žrtava - zaključio je Kovačević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija