• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.11.2023

22:41

Posle sastanka Kina i SAD na ivici rata: Bajden pravi azijski NATO, dok Si ide u pohod na Tajvan! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Posle sastanka Kina i SAD na ivici rata: Bajden pravi azijski NATO, dok Si ide u pohod na Tajvan! (VIDEO)

Podeli vest

Nova Tema dana bila je istorijski sastanak kineskog lidera Si Đinpinga i američkog predsednika Džo Bajdena, koji će se održati na tajnoj lokaciji u SAD.

Kako će taj susret uticati na te dve zemlje, ali i svetsku politiku i da li može da se dogodi sukob između Kine i Amerike, odgovaraju nam na Informer TV politički konsultant Vladimir Dobrosavljević i Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ističe da su se godinu dana pre ovog sastanka dogodile ozbiljne tenzije između Kine i Tajvana kome su SAD pomagale, a da je sve to pogoršao špijunski incident, ali i da zemlje moraju da se paze od sukoba zbog Tajvana.

- Moramo da se vratimo na ono što se dešavalo pre godinu dana, kada su se desile ozbiljne tenzije između Kine i Tajvana i onda smo imali američku intervenciju preko pomoći od deset miliona dolara Tajvanu. Imali smo celu eskalaciju koja je iritirala Peking i američke sankcije tehnološkim delatnostima Kine, a dodatno je pogoršalo situaciju incident sa špijunskim balonom. Američki zvaničnici ne smeju da naprave loše procene u vezi sa Tajvanom da ne bi došlo do sukoba, jer Kina želi da pripoji Tajvan i ima najjaču mornaricu na svetu, ali i jača vojsku na sve načine - kazao je Mitić. 

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Aleksandar Mitić

 

Prema rečima našeg gosta Džo Bajden nije do sada menjao anti-kinesku politiku, ali da sada menja stav zbog potencijalnih sukoba u Aziji, kao i da američki predsednik želi da ujedini azijske zemlje u indo-pacifički NATO.

- Neki pripadnici političke scene su izjavili da Džo Bajden mora da bude čvršći, a ne da gradi mekše odnose sa Si Đinpingom. Koliko god Bajden obećavao da će promeniti odnose sa Kinom, ali to se nije promenilo, a to dokazuju prethodne godine vlasti i njegov tim koji je anti-kineski nastrojen. Američki interes je da se u kineskom moru ne otvori novi sukob i žarište. Amerika je prestala da bude dežurni svetski policajac i stavila je koncentraciju na upravljanje glavnim svetskim putevima i bitnim geopolitičkim oblastima - tvrdio je Mitić i dodao:

- Bajden je šatro diplomatijom Koreju i Japan uspeo da spoji i od svih tih zemalja u Aziji, Amerika želi da napravi azijski ili indo-pacifički NATO i na taj način vlada i tim delom sveta - zaključio je Mitić. 

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević govori o tome da obe strane pokazuju spremnost da njihove zemlje krenu opet da sarađuju, a da je Kina pristala na sastanak zbog trenutnih kriza u svetu.

- Obe strane pokazuju spremnost da njihove zemlje krenu opet da sarađuju. Krize u Ukrajini i pogotovo Bliskom istoku utiču na Kinu, jer imaju velike investicije na Bliskom istoku, jer dosta nafte sa bliskoistočnog predela uvozi upravo Kina i moguće da je zato došlo do sastanka Kine i SAD - rekao je Dobrosavljević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vladimir Dobrosavljević

 

Naš sagovornik kaže i da je Kini potrebna otvorena ekonomija i da su Iran i Saudiska Arabija veliki ekonomski partneri Kine, ali i saradnici SAD.

- Kini je potrebna otvorena ekonomija i mnogo više saradnika i ekonomskih partnera nego što ih ima sada. Iran je ključna tačka Kine, jer uvoze više od 80% gasa odatle, ali je potpisala bitne sporazume sa Saudijskom Arabijom, a obe zemlje su partneri SAD - objasnio je Dobrosavljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!
Besramno!

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS "ražalovanog" Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

31.05.2024

21:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31