• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2023

08:58

(VIDEO) Šiptarska mržnja se nastavlja! Srpska zastava zapaljena u Tirani!

Informer

Live TV

(VIDEO) Šiptarska mržnja se nastavlja! Srpska zastava zapaljena u Tirani!

Podeli vest

Koliko je istorijski prisutna mržnja prema Srbima u albanskom narodu i incident u kome su albanski navijači zapalili srpsku zastavu, komentarisali su gosti Info jutra, analitičarka Nina Kuburović, Miloš Garić novinar Kosovo Online i predsednik Komsije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Analitičarka Nina Kuburović izjavila je da formiranje Zajednice srpskih opština predstavlja ključ opstajanja Srba na KiM, ali da je pitanje koliko je međunarodnoj zajednici stalo do toga.

- Ukoliko se uključe međunarodne organizacije postoji šansa da se smire tenzije. O tome koliko je Srbima lepo na KiM pokazuje da se 13% Srba odatle odselilo, pre nekoliko dana je obijena pravoslavna crkva i pokradene su donacije. Stoltenbergova izjava da se održi stabilnost zvuči lepo, ali nisu Albanci ti koji su ugroženi. ZSO je ključna za opstanak našeg naroda na KiM, ali se postavlja pitanje koliko je međunarodnoj zajednici stalo do toga jer je predsedniku Vučiću i našoj Vladi to izuzetno bitno - rekla je Kuburovićeva.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Miloš Garić novinar Kosovo Online naveo je kako u albanskom narodu postoji frustracija prema Srbima, zbog zaostajanja u razvoju u poređenju sa Srbijom u proteklih 200 godina.

- U poslednjih godinu dana smo govorili o težim oblicima nasilja nad Srbima, poput pucanja, ranjavanja i proterivanja. Međutim ovo paljenje zastave je dokaz mržnje albanskog stanovništva prema Srbima. Među Albancima postoji doza frustracije, zbog zaostalog razvoja u svakom pogledu, u poređenju sa Srbijom za proteklih 200 godina zato je  jasno čemu tolika mržnja. Njihove najslavnije ličnosti su srbomrzci poput Hasana Beriše, a na prisvajanju srpskih toponima i mržnje pokušavaju sebe da izdignu. Sa druge strane Srbi slave, Nikolu Teslu, Novaka Đokovića ili Nikolu Jokića, gde se jasno vidi razlika između dva naroda. Sa srpske strane pogotovo od predsednika Vučića se šalje jasna poruka da im je pružena ruka za saradnju, poput otvorenog Balkana - rekao je Garić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Predsednik Komsije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, istakao je da paljenje srpske zastave u Tirani, deluje kao orkestrirani čin i da se ne vidi volja albanske strane da se smire tenzije.

- Histerija se nastavlja u Albaniji, ali mi nije jasno kakve veze navijači imaju sa zastavom Srbije, jer čak nisu ni igrali protiv nas. Očigledno je da je to paljenje zastave orkestrirano, u Severnoj Makedoniji se pojavila zastava velike Albanije, a na KiM se ne vidi volja sa albanske strane da se smire tenzije. Juče je generalni sekretar NATO rekao da je njihov stav da ih ne podržavaju, ali sa druge strane NATO zemlje ih finansiraju, obučavaju i naoružavaju. Ono što se u Banjskoj desilo je bio otpor teroru nad Srbima, koji je dobio institucionu formu. Pokušajem da podignu optužbu protiv Srbije za genocid i brojnim napadima na Srbe, Priština poručuje da je ne zanima dijalog. Pripadam generaciji koja je živela sa Albancima i još imam prijatelje Albance, ali Prištinu ne zanimaju odnosi među ljudima, već građenje države na mržnji - rekao je Odalović.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Марсупилами

pre 5 meseci

Молим вас да разбуди неко опозицију, прошло пар сати а још нису реаговали да оправдају овај чин Албанаца и оптуже Србију. Бринем се за њих.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija