• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.11.2023

08:55

Ovaj projekat smanjiće račune za struju! Država refundira 50% troškova za sanaciju zgrade! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Ovaj projekat smanjiće račune za struju! Država refundira 50% troškova za sanaciju zgrade! (VIDEO)

Podeli vest

U toku je javni poziv za energetsku sanaciju zgrada priključenih na toplane u Beogradu koji je raspisao Sekretarijat za energetiku. Gost "Info jutra" na ovu temu bio je Dušan Rakić, sekretar iz Sekretarijata za energetiku.

Na konkurs se mogu prijaviti stanari stambenih zgrada sa minimalno pet stanova. Reč je o projektu Ministarstva rudarstva i energetike i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se sprovodi sa jedinicama lokalne samouprave. Budžetom Republike Srbije predviđena su sredstva od oko 64,5 miliona evra. Šta je energetska sanacija i koliko će koštati stanare?

Dušan Rakić iz Sekretarijata za energetiku ističe da je konkurs prvi put objavljen pod ovako povoljnim uslovima.

Foto: Pedja Milosavljević

Dušan Rakić

- Rok za prijavu je produžen do 26. decembra. Energetska sanacija podrazumeva obnovu krova, omotača, grejanja... Cilj je da zimi trošimo manje energije za grejanje, a leti manje struje za hlađenje. Osnovni cilj je smanjenje potrošnje energije, ali imamo i cilj da ulepšamo izgled zgrade. U Beogradu ima puno zgrada kojima ističe rok upotrebe. Kad smo krenuli sa ovom akcijom, imamo redovne sastanke sa upravnicima zgrade i susrećemo se sa mnogim problemima. Kad se nije vodilo računa koliko se energije troši, instalacije imaju problem. Fasade nisu odrađene tako da se uradi izolacija. Ja se nadam da je ovo samo početak i da ćemo i posle ove akcije nastaviti dalje. Pozivamo sve stambene zgrade da se prijave na konkurs, a mi ćemo se potruditi da što više podjednostavimo proceduru- rekao je Rakić.

On je dodao da Gradski sekretarijat za energetiku ima za cilj da pojednostavi proceduru. Postoji jedan formular koje zgrade treba da popune.

- Važno je istaći da prvi put imamo ovako povoljnu situaciju: država odmah refundira 50% troškova, a ostalih 50% plaćaju stanari na rate narednih deset godina. Ako računamo 50 evra po kvadratu iznosi prosečna cena za sanaciju. Stan od 50 kvadrata koštaće 2500 evra. Polovinu toga država odmah plaća, a drugu polovinu građani plaćaju u jednakim ratama. Kada se uradi sanacija, to će smanjiti račun za električnu energiju više nego što će iznositi ta rata. Prema tome, građani praktično ništa neće platiti i niko neće biti kreditno zadužen- objasio je Dušan Rakić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija