• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.11.2023

13:02

Droga za silovanje hara Srbijom! Hemičari napravili slamčicu koja je detektuje! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Droga za silovanje hara Srbijom! Hemičari napravili slamčicu koja je detektuje! (VIDEO)

Podeli vest

Droga GHB, poznatija kao "droga za silovanje", pojavila se u Srbiji. Koliko je ova droga opasna i kakve posledice ostavlja pokušali su da odgovore gosti "Info dana" hemičar Mladen Nikolić i psiholog Bojana Šlajmer.

Koristi se obično da omami žrtvu, tako što se sipa u piće, a mete su uglavnom devojke. Bez boje, mirisa i ukusa je, a osoba koja je konzumira ničeg se ne seća.

Hemičar Mladen Nikolić smatra da javnost treba da bude zabrinuta, ali ne i da širi paniku.

Foto: Pedja Milosavljević

Mladen Nikolić

- Ministarstvo zdravlja je vodilo tu kampanju da ne pijete piće koje je već otvoreno i da ne ostavljate piće bez nadzora. Supstanca nema boju, miris ili ukus. Treba biti oprezan. Dosta je teško kupiti kod nas tu drogu i dileri ne vole da je prodaju. Stranci dođu u Beograd na dva dana. Ode u klub i sipa devojci u piće. Vi se od te droge ne onesvestite, već bauljate. Obično trojica, četvorica siluju devojku nekoliko sati, sednu na avion i odu. Mi smo razvili jednu zanimljivu stvar, a to su cevčice za piće. Ovde je u tu cevčicu ubačen indikator za ovu drogu. Ukoliko vam je neko ubacio drogu u piće, cevčica automatski postaje plave boje. Svi klubovi sada imaju video nadzor, prema tome tog nekog je jako lako uhvatiti. Ovo nisu klasični silovatelji. Klasične silovatelje uzbuđuje njeno odbijanje, a ovde toga nema. Ovo je neka najniža kategorija bića koje ne želim ni da nazovem muškarcima - rekao je Nikolić.

Psiholog Bojana Šlajmer smatra da ove supstance diluju poremećene ličnosti.

Foto: Pedja Milosavljević

Bojana Šlajmer

- Kod graničnih poremećaja ličnosti vi imate crno-belo gledanje na stvari. On će danas to učiniti, a sutra će imati potpuno poricanje da je ikada tako nešto uradio. Važno je naglasiti da se dešavaju bitne promene u centralnom nervnom sistemu pri konzumaciji tih hemijskih supstanci. Kada ste uneli tu hemijsku supstancu, vi gubite racionalnost i taj segment koji je značajan za odlučivanje. Imate distorziju mišljenja i mogu se desiti poremećaji u govoru. Imate oskudne koordinacije pokreta. Čini vam se da vladate svojim telom, ali kad vas neko posmatra, sve je suprotno. Psihoaktivna supstanca vlada vama. Vi možete da imate halucinacije u vidu dodirnih, vidnih i čulnih halucinacija. Jednom kada uzmete drogu, ta informacija se utiskuje i to utiče na impulsivno ponašanje. Nakon svih tih faza može da se desi i agresivno ponašanje. Kada pričamo o drogi za silovanje jeste da vas neko suptilno navodi da to konzumirate, što je takođe vid silovanja - rekla je Bojana Šlajmer.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija