• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.12.2023

13:25

Sestre se odriču imovine u korist braće! Evo koji razlozi stoje iza toga! (VIDEO)

Informer

Live TV

Sestre se odriču imovine u korist braće! Evo koji razlozi stoje iza toga! (VIDEO)

Podeli vest

Dugogdišnju tendenciju da se sestre odriču nasledne imovine u korist svoje braće, kao i razloge i učestalost ove pojave, analizirali su gosti Info dana, advokat Aleksandar Radivojević i etnolog Jasna Jojić.

Advokat Aleksandar Radivojević naveo je da su danas najčešći razlozi odricanja nasledstva ekonomske prirode i da se imovina ne bi rasparčavala na više vlasnika u porodici.

- Zakon je jasan, ne postoji razlika po polu i svi naslednici imaju jednaka prava, ovde se radi nešto što je mimo zakona. Najčešći razlog odricanja u koris braće je ekonomske prirode. Ako se radi o seoskom imanju koje se nasleđuje od oca praktično je da se ne rasparčava nego da ostane onom potomkom koji će na tom imanju ostati da se stara o njemu kao i samom imanju. Sve manje je toga da se žene smatraju manje vrednim pa da se zbog toga nečega odriču, precizna odredba vezana za ostavinsku raspravu koja garantuje da ako se neko dobrovoljno odrekne imovine više ne može opozvati svoju izjavu - rekao je Radivojević

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Etnolog Jasna Jojić objasnila je kako ova pojava korene vuče iz tradicije gde su žene morale da ćute, rade i da se na njih gledalo kao da o njima mora da se brine navodeći negativne poglede Sokrata i Platona prema ženama.

- Žene ne mogu da se naviknu da danas imaju sva prava i da više ne podležu lošoj tradiciji. Iz istorijkih izvora saznajemo da je vladao matrijarhat ili ženska dominacija kada su žene sticale i nasleđivale imovinu. Međutim razvojem patrijarhata i muške dominacije videli smo na primeru Sokrata i Platona koji su žene smatrali nižim bićima koje ne mogu da vode društvo. Kasnije se u svetu i na Balkanu javilo to da žene moraju da ćute, trpe, rade i da se o njima treba stalno brinuti. Zato danas imamo situaciju gde se sestre odriču imovine u korist svoje braće. Nekada se sestre odriču imovine zbog neizmerne ljubavi prema bratu - rekla je Jojićeva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija