• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.01.2024

12:17

Petarde - trenutak zabave ili trauma za životinje? Pirotehnička sredstva životinju mogu da oslepe, ogluve, pa čak i ubiju! (VIDEO)

Imformer/Zoran Sinko

Live TV

Petarde - trenutak zabave ili trauma za životinje? Pirotehnička sredstva životinju mogu da oslepe, ogluve, pa čak i ubiju! (VIDEO)

Podeli vest

Sve srećne dogadjaje prate zadovoljstva u vidu pirotehnike. Bilo da su Nove godine, rodjendani, venčanja ili posebni datumi. O štetnim posledicama loše upotrebe petardi uvek se govori pred praznične dane, a kako one utiču pored ljudi i na životinje govorimo u "Info danu" sa biologom beogradskog zoološkog vrta Kristijanom Ovarijem.

Biolog zoološkog vrta u Beogradu Kristijan Ovari smata da je najveći problem u našoj percepciji sveta.

-Naši ljubimci imaju sasvim drugačija čula od naših. Životinjska čula nisu ista kao naša i kada se ta čula nadraže, što se dešava sa pirotehnikom, to je za njih katastrofalno. Sam miris tih hemikalija nadražuje sluzokožu pasa i mačaka. Čak satatistika kaže da nekoliko hiljada pasa i mačaka godišnje umre od toga. Životinju možete da ubijete, da je ogluvite, oslepite! Životinje u prirodi dobar deo života provedu u strahu od predatora. Ipak, taj strah dolazi do nivoa panike kada su u pitanju petarde. Ptice koje se preplaše mogu da polome vrat ili da razbiju jaja na kojima leže. Mi gubimo empatiju prema kućnim ljubimcima- rekao je Ovari.

Foto: Zoran Sinko

Kristijan Ovari

On smatra da je problem i utome što sve te naprave do nas dolaze nekontrolisano.

-Te naprave, osim što su eksplozivne mogu da izazovu požar. Svakao je prva i osnovna stvar u tome da životinje sigurnost u prirodi osećaju u čoporu. Životinje koje smo mi pripitomili su deo našeg krda ili čopora. Ako se naš ljubimac oseti uplašeno, tražiće utehu od nas. Mi za njih činimo ceo njihov svet. Treba ta panika da se smanji. Problem su životinje koje su van naših kuća. Njima su ti trenuci izuzetno teški. Životinja u strahu ne zna ni gde da pobegne u svemu tome. Životinje takođe imaju emocije. Patnja i bol su nažaloz univerzalni jezik koji svi mi doživljavamo isto- rekao je Ovari.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija