• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2024

14:11

Začetak pošte počeo je u vreme Persijskog carstva! Gradili su puteve od Indije do Grčke! (VIDEO)

Shutterstock

Live TV

Začetak pošte počeo je u vreme Persijskog carstva! Gradili su puteve od Indije do Grčke! (VIDEO)

Podeli vest

Razvoj poštanskih stanica i mreže puteva od Indije sve do današnje Španije, koje su gradile Rimsko i Persijsko carstvo pre skoro 2500 godina imaćete priliku da otkrijete u novoj epizodi "Razglednica iz prošlosti".

Prve pošiljke i pisma dostavljali su za vreme antičke Grčke preko glasnika koji su trčeći prelazili veliku kilometražu kako bi dostavili informacije i pisma. Prve poštanske stanice u Rimskom i Persijskom carstvu stanice su se gradile u zavisnosti od toga koliko su konji mogli da pređu.

Foto: informer/printscreen

 

Reformom Oktavijana Avgusta poštanskom glasniku je garantovan siguran prolaz i po potrebi novi konj širom carstva, a vojni put iz vremena Rima koji je prolazio kroz Balkan, koristio se i za vreme Osmanskog carstva. A duž tog istog puta nakon Prvog srpskog ustanka, nicale su menzulane sa rezervnim konjima za tatarske jahače koji su prenosili poštu širom Srbije.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija