• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2024

09:09

Prošlo je 25 godina od slučaja Račak! Na današnji dan počelo je sve što ne valja na Kosovu i Metohiju! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Prošlo je 25 godina od slučaja Račak! Na današnji dan počelo je sve što ne valja na Kosovu i Metohiju! (VIDEO)

Podeli vest

U selu Račak na Kosovu i Metohiji, opština Štimlje, pre 25 godina, 15. januara 1999. dogodio se oružani sukob srpske policije i pripadnika albanskih terorističkih formacija, takozvane OVK. O tome šta se tačno tada dogodilo i kakva je medijska kampanja usledila govorili su u "Info jutru" Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije i Lazar Stević, urednik TV Most.

Posle sukoba srpske policije sa albanskim ekstremistima u selu Račak usledila je optužba, na kojoj je posebno insistirao Vilijam Voker, da se dogodio "masakr nedužnih civila". Voker se u to vreme na Kosovu i Metohiji nalazio u svojstvu rukovodioca Kosovske verifikacione misije OEBS. 

Urednik TV Most Lazar Stević podsetio je da je na današnji dan počelo sve ono što ne valja na Kosovu.

Foto: Informer

Lazar Stević

-Taj događaj bio je povod za bombardovanje NATO-a. Oni danas koriste iste principe obmane javnosti. Tada im je uspelo da nas na taj način predstave svetu. Mi moramo da se borimo da dokažemo da nije bilo tako. Mi moramo da nađemo način kako da se izborimo sa tim. Danas Aljbin Kurti koristi medije i plasira laži da bi optužio Srbe. U njihovim medijima još uvek nema ničega da se pominje, ali mi verujemo da će i danas oni teatralno obeležiti današnji dan, kako bi dodatno iskoristili medije da Srbe predstave kao krivce. Od kako traje teror Aljbina Kurtija i njegovih specijalnih jedinica, oni sve vreme pokušavaju da optuže Srbe. Ovde je napeta situacija, potrebno je da se situacija što pre smiri kako bi Srbi na severu mogli da žive normalno- rekao je Stević.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović naveo je da je ovo samo još jedna prevara koja je deo međunarodne zajednice kada treba da pripreme svoju javnost za sve što nameravaju da urade.

Foto: Masha Bandjur

Veljko Odalović

-Oni su našli jednu belosvetsku protuvu Vilijama Vokera. Ja sam njega upoznao. Licemerna je bila cela misija koju su oni nameravali da sprovedu. Dovoljno sam dugo bio na javnoj sceni i imao prilike da razgovaram sa ljudima koji pokušavaju da urade nešto što je u našem interesu. Oni u stvari dolaze sa vrlo nečasne namere u startu. 1998. godine bilo je dosta teško stanje i mi smo verovali da će se sve svesti na neke okvire. Onda je nastala nova eskalacja sukoba. Postojao je negativan odnos prema našim bezbednosnim snagama. Račak je bio velika prevara međunarodne zajednice. Vilijam Voker nije govorio u ime Albanaca. Helena Rant je pretvodila tim patologa iz Finske. Sve se dešavalo u Prištini vrlo transparentno. Ništa što smo videli nije potvrdilo ono što je gospodin Voker pričao. Račak je bio deo dokaza protiv Slobodana Miloševića u Hagu. Kada su menjali optužnicu nakon smrti Slobodana Miloševića, oni su Račak izbacili- rekao je Veljko Odalović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija