• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.01.2024

17:51

Tajvan između dve vatre! Novi predsednik neće dozvoliti mešanje Kine i SAD u unutrašnja pitanja! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Tajvan između dve vatre! Novi predsednik neće dozvoliti mešanje Kine i SAD u unutrašnja pitanja! (VIDEO)

Podeli vest

Pobedu Vilijama Laja na predsedničkim izborima na Tajvanu i duboko podeljeno biračko telo samog tajvanskog društva, komentarisala je gošća Info dana, profesorka FPN-a Dragana Mitrović.

Profesorka FPN-a Dragana Mitrović navela je da novi predsednik Tajvana Vilijam laj i partija Guomintang koja je osnovala tzv. Republiku Kinu, zajedno dele 60% glasova.

- Izbori na Tajvanu su napravili podelu na predsedničkom i parlamentarnom nivou, do sada je Napredna demokratska stranka Tajvana držala oba mesta i izuzetno je proamerički nastrojena. Vilijam Laj je dobio ove izbore, ali odmah iza njega je partija Guomintang koja je osnovala Republiku Kinu i zajedno sa separatistima dele 60% rezultata. Njihov cilj je saradnja sa Pekingom uz dobre odnose sa Zapadnim partnerima. Tajvan će sada imati parlament koji će moći da osporava predsednikove odluke, gde vidimo podeljenost glasačkog tela Tajvana - rekla je Mitrovićeva.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Mitrovićeva je dodala da je vlast Guomintanga imala kontraverznu istoriju poput incidenta otvaranja vatre na mirne demonstrante i da svet gleda Tajvan kroz njegove odnose sa SAD.

- Tajvan je silom prilike pripao političkom Zapadu i to je realno. Građani Tajvana su svakako više okrenuti prema SAD, ali pojedini građani razmatraju ponovno ujedinjenje sa Kinom. Vlasti Guomintanga su imali kontraverznu istoriju poput incidenta kada su zapucali na mirne demonstrante, a svet uglavonom Tajvan gleda kroz njihove odnose sa Amerikom. Ljudima je jasno da SAD koriste Tajvan za eskalaciju tenzija sa Pekingom i kako bi im prodavale svoje oružje. Tajvan je spreman da se brani od bilo čijeg nameta bio on američki ili kineski, a sebi ne žele da dozvole da im se desi da budu žrtvovani kao Ukrajina - rekla je Mitrovićeva.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ima li opasnosti od novih ratova u svetu? Uzroci sukoba su uspon Kine i status kvo Amerike! (VIDEO)
Live TV

Ima li opasnosti od novih ratova u svetu? Uzroci sukoba su uspon Kine i status kvo Amerike! (VIDEO)

U emisiji "Info jutro" razgovarali smo o svim ratnim sukobima koja se trenutno događaju u svetu: Situacija na Bliskom istoku, ali i u Evropi sve je teža i teža. Gosti emisije bili su analitičar MIlan Stevanović Piksel, stručnjak za geopolitičke odnose profesor doktor Dragan Škobalj, analitičar Milan Stevanović i istoričar i publicista profesor doktor Srđa Trifković. Oni su pokušali da pronađu zajednički imenitelj svim previranjima na svetskoj sceni.

15.01.2024

10:30

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija