• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.01.2024

09:58

Da li smo korak bliže nuklearnom ratu? Dragan Petrović: Atomsko oružje je garant da neće doći do svetskog rata!

Maša Banđur

Live TV

Da li smo korak bliže nuklearnom ratu? Dragan Petrović: Atomsko oružje je garant da neće doći do svetskog rata!

Podeli vest

Posle eskalacije sukoba na Bliskom istoku, mnogi se pitaju da li smo korak bliže nuklarnom ratu. Hoće li više manjih žarišta širom sveta u jednom trenutku dovesti do njegovog kraja? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Slobodan Dimitrijević iz srpsko-ruskog bratstva i Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Nuklearno oružje se smatra najrazornijim naoružanjem na svetu - eksplozije su toliko jake da samo jedna nuklearna bomba može da uništi čitav grad. Devet zemalja za sad poseduje nuklearni arsenal: SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja. 

Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da sama razornost oružja za masovno uništenje daje razlog za strah.

Foto: Masha Bandjur

Dragan Petrović

-Toliko su odnosi između Rusije i SAD-a pogoršani da nema nuklearnog oružja, oni bi zaratili. Sama razornost tog naoružanja nema pobednika. Nuklearne bombe danas su višestruko jače nego one bačene na Hirošimu i Nagasaki. Obe supersile to znaju. Ne treba mnogo da strahujemo. Šansa da bude nuklearni rat jednaka je šansi da neki meteor udari u Zemlju. Odnosi između Moskve i Vašingtona su toliko loši, da osim tog odnosa straha ništa drugo i ne postoji. Tramp uvažava Kinu i Rusiju jer su moćne vojno i ekonomski. Bajdenova administracija gura prst u oko Kini. Nuklearno oružje je garant da neće doći do svetskog rata. Opsesija Amerike je da instinktivno opkoljavaju Rusiju, ali nemaju ideju šta bi sa njom- rekao je Petrović.

Slobodan Dimitrijević iz srpsko-ruskog bratstva smatra da samo postojanje nuklearnog oružja predstavlja pretnju za nuklearni rat.

Foto: Masha Bandjur

Slobodan Dimitrijević

-Zemlje koje imaju nuklearno oružje, one to imaju zarad bezbednosti i kao osiguranje da do takvog rata neće doći. Na celoj zemaljskoj kugli ima negde oko 15000 bojevih glava. Amerika i Rusija imaju najviše. Ono što je ohrabrujuće je što je aktivan taj potencijal. Rusija i Amerika imaju približno isti broj bojevih glava i taj broj ne raste. To može da nas ohrabri u ideji da do sukoba neće doći. Nova žarišta su latentna opasnost. Sada je relativno lako nabavljati naoružanje. Svakakve su opcije u igri. Opasnost svakako postoji od potencijalnog angažovanja. Svet je ipak u izvesnoj meri poprimio ozbiljne oblike satanizma, ali njime i dalje upravljaju svesni ljudi. Došlo bi do takve kataklizme da bi se klima promenila, bila bi opšte katastrofa- rekao je Dimitrijević.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nema razloga za ruski rat protiv Evrope! Putina predstavljaju kao Hitlera da bi Rusima oduzeli ljudski lik! (VIDEO)
Live TV

Nema razloga za ruski rat protiv Evrope! Putina predstavljaju kao Hitlera da bi Rusima oduzeli ljudski lik! (VIDEO)

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron opravdava ubistva civila u Pojasu Gaze, ali zato ruskog predsednika Vladimira Putina poredi sa liderom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom! Za to vreme situacija na Bliskom istoku nastavlja da se komplikuje, pa se čini da smo na pragu velikog svetskog rata. Na ovu temu u "Info jutru" razgovarali smo sa akademikom Draganom Radenovićem i Nikolom Antićem, stručnjakom za globalnu bezbednost.

20.01.2024

09:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija