• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.02.2024

19:11

Amerika se bogati na leđima Evrope, a očekuje da Nemci plaćaju ceh! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Amerika se bogati na leđima Evrope, a očekuje da Nemci plaćaju ceh! (VIDEO)

Podeli vest

Proteste u Evropi i devastiranost njene ekonomije zbog agresivne spoljne politike SAD, komentarisali su gosti Info dana, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, politički filozof Dragoljub Kojičić, politikolog Ljuan Koko i potpredsednica SRS Andrijana Arnautović.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije naveo je da SAD uspostavlja monopol na evropskom tržištu energenata nakon što je Rusija okrenula leđa.

- Toliko se stvari dešava odjednom od Ukrajina pa sve do demonstracija u Nemačoj i Francuskoj, a pritisci na Srbiju se još uvek vrše što nas navodi na pitanje kakvu perspektivu ima ta Evropa. Situacija na evropskom tržištu je takva da SAD ima monopol na tržištu energenata od kada je Rusija okrenula leđa. Od Nemaca i drugih se očekuje da plaćaju namete i visoke cene kako bi se Amerika bogatila, dok ujedno izdržavaju Ukrajinu koja je u konstantnom stanju rata - rekao je Miletić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Politički filozof Dragoljub Kojičić istakao je da Amerika nakon pada Berlinskog zida konstantno generiše nove sigurnosne rizike kako bi opravdala postojanje NATO pakta.

- Sve evropske zemlje koje su pale pod američku hegemoniju imaće razlog da podrže BRIKS u cilju odbrane svoje autonomije. Posle pada Berlinskog zida dokazano je da Americi treba da stalno generiše i potencira sigurnosne rizike kako bi opravdala postojanje NATO pakta i svog širenja po svetu. Rusija je od SSSR-a nasledila je autarhični pristup privredi kako ne bi zavisili od stranih ekonomija - rekao je Kojičić. 

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Politikolog Ljuan Koko ukazao je na to da je Evropa pogrešila kada je odlučila da bude žrtveno jagnje za ostvarenje spoljnjih interesa Sjedninjenih Američkih Država.

- Evropa je predugo gurala svoje probleme na druge zemlje što nije održivo, Putin je istakao dvojne standarde kada je pitao EU zašto se ona plaši Kine kada joj je najveći trgovinski partner. EU je pogrešila što je pristala da bude žrtveno jagnje američkih interesa, a žrtvovanje Ukrajine nam samo govori koliko Rusija i Kina mogu biti čvrste u odbrani multipolarnosti - rekao je Koko.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Potpredsednica SRS Andrijana Arnautović objasnila je kako Rusija postaje predvodnica multipolarnog sveta i da svaka zemlja treba samostalno da se razvija.

- EU kao organizacija je godinama sticala bogatstvo eksploatacijom bivših kolonija, a ta sredstva po nalogu SAD, Evropa izdvaja kako bi finansirala Ukrajinu. Nemačka je svoju ekonomiju zasnivala na povoljnim energentima iz Rusije zbog čega su Nemci u krizi, jer im je vlada uvela ogromne namete. Rusija postaje predvodnica mulitpolarnog sveta i da se svaka zemlja treba samostalno da se razvija. Mi kao zemlja treba da jačamo svoj vojni potencijal, a Rusija i Kina podržavaju teritorijalni integritet naše zemlje - rekla je Arnautovićeva.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija