• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.03.2024

13:15

Sve više dece ima problema sa govorom! Roditelji sve više brinu, a mališani sve teže progovaraju! (VIDEO)

Informer

Live TV

Sve više dece ima problema sa govorom! Roditelji sve više brinu, a mališani sve teže progovaraju! (VIDEO)

Podeli vest

Danas je sve veći broj dece koja pokazuju određene probleme ili kašnjenja u razumevanju jezika, produkciji govora i promenama u ponašanju. Govor i jezik se javljaju u određenom vremenskom periodu i ne sme se na to gledati tako da će dete jednostavno govoriti kada ono bude spremno. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je logoped mr Nada Petrović.

Zašto roditelji sve više brinu, a deca sve teže progovaraju? Na koji način u kućnim uslovima možemo decu da podstaknemo i da li su roditelji zaista najbolji učitelji svojoj deci?

Logoped, mr Nada Petrović rekla je moramo da shvatimo da je razvoj jezika vrlo složen proces, za koji roditelji misle da dolazi sam od sebe.

Foto: Zoran Sinko

Nada Petrović

-Do prve godine imamo period gukanja koji je vrlo važan. Što god se pre otkrije neki problem, pre će se reagovati. Oko godinu dana dete formira prvu reč sa značenjem. Tu se javljaju četiri, do pet reči, a oko 17. meseca dece formira nešto slično rečenici. Ono što bih naglasila je da je jedina osoba koja može da pregleda dete jeste logoped. Ni pedijatar, ni orl, već jedino logoped- rekla je Nada Petrović.

Ona je objasnila kome je je sve potreban logoped.

-On se bavi decom od kad dete puzi, pa sve do perioda starije populacije. Što se tiče evropskog dana logopeda, on se održava svake godine 6. marta. Logoped mora da sarađuje sa pedijatrom, defektologom, psihologom, fonijatrom... U Srbiji se logopedija kao nauka izučava četrdeset godina. To je lep dan kada možemo da skrenemo javnosti pažnju na važnu temu, a to je progovaranje. Ranije smo imali manji broj dece koja su pokazivala neke smetnje, a i problemi su bili manji. To danas nažalost nije tako. Imamo poroblem kasnog progovaranja, agramatične rečenice i zato je važno da dete što pre dođe kod logopeda- rekla je Nada Petrović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zapad odlučio da vlada svetom! SAD žrtvovao Nemačku zarad sopstvenih interesa! (VIDEO)
Live TV

Zapad odlučio da vlada svetom! SAD žrtvovao Nemačku zarad sopstvenih interesa! (VIDEO)

Na dan kad je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da neće slati rakete dugog dometa "taurus" Ukrajini zato što bi to podrazumevalo nemačke vojnike na ukrajinskom tlu, na snimku koji je procureo u javnost čuje se kako su visoki funkcioneri Bundesvara razarađivali napad na Krimski most. Kakva će biti reakcija Putina na sve ovo u "Info jutru" razgovarali smo sa pukovnikom u penziji, Veselinom Šljivančaninom.

07.03.2024

09:49

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija