• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.03.2024

09:28

Makron bi da bude lider cele Evrope! Da li će Francuska slati vojsku u Ukrajinu? (VIDEO)

Informer

Live TV

Makron bi da bude lider cele Evrope! Da li će Francuska slati vojsku u Ukrajinu? (VIDEO)

Podeli vest

Rusija ima informacije da Francuska već sprema kontingent od 2.000 vojnika za slanje u Ukrajinu, kaže Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije. On je poručio da će francuski vojnici postati legitimna meta Oružanih snaga Rusije i da će doživeti sudbinu svih Francuza koji su ikada sa mačem došli na teritoriju ruskog sveta. Da li sa ovim planovima postaju jasnije namere Evrope, kada je reč o ratu u Ukrajini, preti li opasnost od proširenja konflikta u Evropi? Na ova pitanja u "Info jutru" odgovarali su analitičar Emil Zoronjić i Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost.

Analitičar Emil Zoronjić ponovio je da smo čuli ideju Makrona kada je on rekao da Francuska ne isključuje mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu.

Foto: Tanja Andric

Emil Zoronjić

-Potom smo čuli da NATO nema plan za to. Što se tiče Makrona, u Francuskoj predsednik može da rasporedi vojsku bilo gde u svetu. NATO je požurio da se ogradi od toga. Ipak, Francuka poziva druge da se priključe koaliciji za pomoć Ukrajini. Makron želi da francuski vojnici zamene ukrajinske vojnike koji brane granice. Raspoređivanje na Beloruske granice bi donekle moglo da pije vodu. Makron je spreman da zaoštri retoriku jer idu izbori u Francuskoj. Na ovaj ili onaj način može se doći do ljudi, a najveći problem Ukrajine trenutno je nedostatak oružja. Nemačko rukovodstvo spremilo je oklopna vozila i tenkove. Ti vojnici, kada bi ušli u Ukrajinu, sigurno ne bi išli na liniju fronta da se bore. Ne verujem da će zvanično doći trupe NATO-a da se bore- rekao je Zoronjić.

Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da ni jedna članica NATO-a neće slati svoje vojnike da ratuju.

-To bi zančilo direktan rat Rusije i NATO-a, što bi dalje značilo početak svetskog rata, a to nikome ne ide u korist. Sada je Rusija ta koja ne želi da pregovara. Putin je rekao da ne vidi smisao da sada pregovara sa Ukrajinom kada im je nestalo oružja. Putin vidi da situacija na frontu ide njemu u korist. Do pregovora će doći kada politički Zapad bude ozbiljno bio spreman da pregovara. Meni potpuno sumanuto zvuči da će bilo koja članica NATO-a slati svoje vojnike da ginu za Ukrajinu. Evropa ima jednu ozbiljnu krizu liderstva. Makron pokušava da se nametne kao novi lider Evrope. On hoće da se pokaže kao neko ko je najdalje spreman da ide kako bi branio evropske interese. Ja bih ipak Makronovu izjavu tumačio u kontekstu novih izbora. Njemu kad isteke ovaj mandat, on neće moći ponovo da se kandiduje. On je mlad i nije realno da će ići u političku penziju, pa želi da se nametne kao lider Evrope- rekao je Nemanja Zavišić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Panika na frontu! Ukrajinci ne znaju da rukuju zapadnjačkim oružjem! (VIDEO)
Live TV

Panika na frontu! Ukrajinci ne znaju da rukuju zapadnjačkim oružjem! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da najavi mobilizaciju velikih razmera ukoliko se nastave napadi na ruske pogranične teritorije, rekao je Igor Lapin, bivši pripadnik zloglasnog bataljona "Ajdar" i penzionisani major Oružanih snaga Ukrajine. Putin je već najavio mogućnost pravljenja takozvanog "sanitarnog koridora" ka Harkovskoj oblasti, a za 22. mart je najavljena evakuacija dece iz ruskog grada Belgoroda zbog ukrajinskog granatiranja. Da li se rat neminovno širi na rusku teritoriju i šta će Moskva tim povodom preduzeti - o tome su u "Info jutru" govorili Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane i Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost.

20.03.2024

08:58

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija