• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2024

13:31

NATO otrovi nas i dalje ubijaju! Vreme raspada urana meri se milijardama godina!

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

NATO otrovi nas i dalje ubijaju! Vreme raspada urana meri se milijardama godina!

Podeli vest

Pored nenadoknadivog gubitka ljudskih života i ogromnih ekonomskih posledica koje je NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. ostavilo na našu zemlju, strašnu opasnost predstavljaju i posledice po zdravlje građana. U ogromnom porastu su maligna oboljenja, sterilitet i autoimune bolesti, kao i mentalne smetnje kod dece! U "Info jutru" na ovu temu govorili su dr Vanja Milošević, ginekolog i dr Gradimir Dragutinović, radiolog.

Ginekolog dr Vanja Milošević napravio je poređenje NATO bombardovanja sa situacijom u jednom američkom gradu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vanja Milošević

-Sedamdesetih godina u okolini velikog rada u Americi desio se propust da se našla mala količina osiromašenog uranijuma. Zbog toga su imali evakuaciju grada. Kod nas su bačene tone osiromašenog uranijuma. Zamislite koliko će to posledica ostaviti našem narodu. Četvrt veka posle toga mi imamo povećan broj karcionoma reproduktivnih organa. Po pitanju steriliteta takođe imamo posledice. Mislim da je ovo tek početak. Kada su naše kolege nakon bombardovanja upozoravale na to, mi smo olako prešli preko svega. Po pitanju ugroženosti zdravlja možemo i moramo mnogo više. Ne zaboravite da su oni bombardovali bolnicu Dragiše Mišović. Skoro da nismo svesni kroz šta smo sve prolazili. Kad se osvrnemo na sve što nam se desilo, nakon četvrt veka ne smemo da zaboravimo činjenicu da nam je zdravlje ozbiljno ugroženo. Ovaj sistem mora da uradi mnogo više po pitanju očuvanja zdravlja- rekao je Vanja Milošević.

Radiolog dr Granimir  Dragutinović rekao je da osiromašeni uranijum koji je korišćen u bombardovanju daje jonizujuće zračenje.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Granimir Dragutinović

-Ono je vrlo opasno. Ne smemo zaboraviti da dejstvo tog zračenja može da bude mutageno, ali i da ima štetna dejstva na plod. Problem naše države i okolnih država je taj što evidencija nije vođena i nismo znali čime nas zasipaju. Kasnije smo saznali. U kasnijim akcijama NATO saveznici su konstatovali da se kod 34 italijankska vojnika razvila maligna bolest. Bilo je 120 lokacija koje nam nisu otkrili, a gde su bacali osiromašeni uranijum. Vreme raspada urana meri se milijardama godina, a biološko dejstvo na ljude je individualno. Jedan od pronalazača Marija Kiri, dobitnica Nobelove nagrade, stradala je upravo od toga. Evropa nama ne dozvoljava da dođemo do detalja- rekao je Granimir Dragutinović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija