• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2024

22:17

Košare nisu pale i postale su naš Olimp! Prošlo je 25 godina od modernog Kosovskog boja! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Košare nisu pale i postale su naš Olimp! Prošlo je 25 godina od modernog Kosovskog boja! (VIDEO)

Podeli vest

Ko ne pamti istoriju, dovodi sebe u opasnost da mu se ona ponovi. Devetog aprila pre 25 godina dogodila se bitka na Košarama. Gosti "Info večeri" bili su Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici i komandante odbrane Košara, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici na samom početku komentarisala je pesmu Vila sa Košara. 

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Milica Đurđević Stamenkovski

-Rekla sam da je Vila sa Košara otadžbina koja ih doziva da se vrate i ponove podvig. Vila je zapravo Srbija. To je ta otadžbina koja je ugnjetavana i rasparčavana i branjena ljubavlju i životom. U istoriji ratovanja nije zabeležena tolika nesrazmera vojske koja napada i vojske koja se brani. To se desilo 9. aprila, na veliki petak. Herojski su branjene Košare koje nisu pale i koje su postale naš Olimp. Brojna su imena srpskih mladića prosečne starosti 25 godina koji su poginuli. Sećamo se i stradale braće blizanaca. Treći brat je presvisnuo. Majci je ostalo tri groba i ponos što je rodila junake. Ne treba da plaču majke koje su rodile heroje, treba da plaču majke koje su rodile kriminalce i ubice- rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je govorila o tome kako su godinama unazad mnogi pokušavali da zatru našu istoriju kako bi nam uništili nacionalni identitet.

-Kao što su posle Drugog svetskog rata zatirali našu istoriju, tako su posle 2000. godine ovu decu nazivali Miloševićevim policajcima. Moj otac je radio za ugledni list Duga. Tada je tražio da se izda specijalan broj o Soluncima. Ne možete da zamislite koliko njih je izbegavalo da se ta tema otvori. Oni žele da nam zbrišu istoriju kako bi nam izbrisali nacionalni ponos. Neverovatna je borba bila i njega i njegovih kolega da se taj broj izda. Tog jutra, svi brojevi su razgrabljeni. Ne znam zemlju koja se sa više omalovažavanja odnosila prema onima koji su dali život za nju. Meni je drago da se sada to promenilo- rekla je Stamenkovski.

Komandant odbrane Košara, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković istakao je da je vreme provedeno na Košarama njemu i njegovim saborcima neizbrisivo.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ljubinko Đurković

-Skoro svakodnevno su ti heroji ginuli branili otadžbinu. Ta viteška dela ne mogu da izbrišu sećanja nikoga od nas. Neprijatelj je učinio svojevrstan zločin prema Srbiji u nekoliko segmenata. Na prvom mestu oni nisu imali prava na ovaj pohod. Takođe su izvršili genocid nad svim borcima i nad civilnim stanovništvo. Imamo argumentovane dokaze da se povećava broj obolelih od raka po nekoliko puta. Zašto su Košare Košare? Košare su simbol odbrane cele Srbije. Prvi borbeni kontakt je doživela granična četa od stotinak vojnika- rekao je Đurković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!
Politika

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!

Nakon što su svi njeni napadi na ličnoj i porodičnoj osnovi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića propali, Marinika Tepić već godinama unazad pokušava da naruši ugled aktuelnog premijera Srbije Miloša Vučevića izmišljajući njegove navodne veze sa novosadskim kriminalcima. Ti napadi su delom na ličnoj osnovi, jer Vučević voljom građana vrši funkciju koju je ona htela za sebe uz pomoć stranih ambasada, a delom su nastavak kampanje kriminalizacije rukovodstva Srbije sa ciljem destabilizacije države i unošenja nemira među građanima, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

18.06.2024

13:42

Hronika

Sport

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord Uživo
EURO 2024

Turci obojili Dortmund u crveno, Ronaldo se sprema da obori rekord

Današnji program na Evropskom prvenstvu rezervisan je za grupu F, koja jedina nije igrala mečeve prvog kola. Stoga nema utakmice u 15.00 časova, već će program od 18.00 časova otvoriti Turska i Gruzija koje se sastaju u Dortmundu. Derbi dana je od 21.00 čas u Lajpcigu, kada će se sastati Portugal i Češka.

18.06.2024

12:57

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija