• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.04.2024

12:42

Međunarodni faktor je gospodar života i smrti! Atmosfera unutar Bosne i Hercegovine je dovedena do usijanja! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Međunarodni faktor je gospodar života i smrti! Atmosfera unutar Bosne i Hercegovine je dovedena do usijanja! (VIDEO)

Podeli vest

Ivan Bošnjak, stručnjak za regionalnu politiku i Milan Jolović, pukovnik u penziji, bili su gosti "Info jutra" Informer TV gde su govorili o trenutnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Bošnjak konstatuje da je atmosfera, u političkom smislu, dovedena do usijanja u Bosni i Hercegovini.

- Činjenica je da svedoci početka ratnih sukoba 1992. godine u Bosni i Hercegovini su jednoglasni u stavu da je deklaracija o nezavisnosti, koja nije uspešno sprovedena, mogla da znači samo rat. Srbi su se tad pod vođstvom Radovana Karadžića opredelili za autonomiju. Taj građanski rat je značio i povampirenje onih ružnih uspomena iz Drugog svetskog rata, ali i neminovnog stranog uticaja. Šmit je nastavio mešanje u izborne procese, unutar Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Atmosfera unutar same Bosne i Hercegovine je dovedena do usijanja, bar u ovom političkom delu. Mi trenutno u Srbiji, na pojedinim teritorijama, imamo dan sećanja na žrtve Srebrenice - kaže Bošnjak.

Foto: Tanja Andric

Milan Jolović

Milan Jolović, pukovnik u penziji, uključio se u program putem video-linka i poručio da narod u Bosni i Hercegovini ne želi rat, već mir i bezbednost.

- Nažalost, imamo jedan paradoks, kakav se možda nije desio u istoriji čovečanstva. Maltene najveći zločinci u istoriji čovečanstva proglašavaju jedan mali i slobodoljubivi narod genocidnim. Ovakva rezolucija će napraviti ogromne posledice. Ona ne vodi ka pomerenju. Ovaj nesretni narod je ovde okrenut jedan ka drugom i oni su željni suživota. Narod u BiH ne želi rat niti sukob, međutim, očigledno međunarodni faktor želi da drži te tenzije. Bezbednost je jedna od osnovnih ljudskih potreba i naravno da se narod brine. Narod je zabrinut zbog svega što je preživeo devedesetih godina. Međunarodni faktor je gospodar života i smrti. U ovom momentu neće izbiti sukob, samo se dižu tenzije. Malo se vrši i pritisak na Srbe - ističe Jolović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija