• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.05.2024

09:10

Ribnikar postaje memorijalni centar u znak sećanja na tragediju 3. maja! Deci je dostupna psihološka pomoć! (VIDEO)

Informer

Live TV

Ribnikar postaje memorijalni centar u znak sećanja na tragediju 3. maja! Deci je dostupna psihološka pomoć! (VIDEO)

Podeli vest

Dana 3. maja 2023. godine pre tačno godinu dana dogodila se stravična tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je trinaestogodišnji N.K. iz vatrenog oružja usmrtio svoje vršnjake i školskog čuvara, o čemu su govorili gosti Info jutra, predsednik Aktiva direktora škole Novog Beograda Darko Eger i psiholog Bojana Šlajmer.

Predsednik Aktiva direktora škole Novog Beograda Darko Eger istakao je da postoji radna grupa koja radi na formiranju memorijalnog centra u OŠ "Vladislav Ribnikar"

- Društvo se promenilo i važno je setiti se teško ranjenih koji će dugo sa sobom nositi posledice, tu mislim prvenstveno na nastavnike i učenike koji su bili žrtve ove brutalne egzekucije. Sklon sam da verujem da su mere koje smo preduzeli nakon 3. maja aktivno deluju, ali će se posledice tragedije osećati još dugo. U ovom trenutku je najgore ćutati, jer svi znamo odgovore kako i kada ali ne i zašto se sve ovo dogodilo. Formirana je radna grupa koja je počela sa koracima kako će i na koji način biti obeleživano. Nezgodno je što je sama škola u užem centru grada i oslanja se na srednju školu, ali uprkos tome bitno je da na adekvatan način na tom mestu obeležimo sećanje na obeležavanju sećanja. Roditelji kada mi kažu da njihovo dete nešto ne ne bi uradilo jer ga poznaju, zapravo mi govori koliko ga ne poznaju. To je zato što su deca u porodičnim uslovima i ponašaju se znatno drugačije van porodice. Ne postoji dete koje je iz čista mira počelo da pravi probleme i nešto je moralo da prethodi - rekao je Eger.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Psiholog Bojana Šlajmer navela je da nakon godinu dana tugovanja mogu nastati posledice koje se psihološki mogu tretirati.

- Roditelji su bili u stanju šoka, a nakon toga su počeli strahovi za svoju decu, a čini mi se da je vreme nakon 3. maja stalo za sve nas koji smo pogođeni gubitkom naše dece i njihove budućnosti. Trajanje tugovanja traje godinu dana, ali nakon toga mogu nastati posledice koje se moraju tretirati psihološkom terapijom na nivou porodice. Na terapijama je postojalo prihvatanje realnosti kada su škole ponovo počele da rade i smatralo se da je nakon traumatizacije trebalo privremeno preći na onlajn nastavu. U praksi nasilje migrira i prelazi u drugi objekato pogotovo kada uzmemo u obzir i zločin koji je ustupio 4. maja. Ribnikar više ne treba da bude škola već memorijalni centar, jer su deca kasnije imala traumatična sećanja koja su inhibitorno delovala na njih. Pristor treba biti holističi da kada roditelj uvidi promene kod svog deteta, usmeri dete na terapiju i razgovor - rekla je Šlajmer.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija