• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.05.2024

22:32

Jugoslavija je zabranila Simona Vizentala da se ne sazna istina o Jasenovcu! Srbi žrtvovani za bratstvo i jedinstvo! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Jugoslavija je zabranila Simona Vizentala da se ne sazna istina o Jasenovcu! Srbi žrtvovani za bratstvo i jedinstvo! (VIDEO)

Podeli vest

Brisanje postojanja Srba iz Hrvatske i licemerno nazivanje srpskog naroda genocidnim uoči jednog od najvećih genocida nad njima, komentarisali su gosti Info večeri, član Glavnog odbora SNS-a Đorđe Dabić, Stefan Krkobabić iz PUPS-a, analitičar Miljan Jovićević i autor dokumentarnog filma o Jasenovcu Ljuan Koko.

Član Glavnog odbora SNS-a Đorđe Dabić je istakao da je jedini program HDZ-a da Srbi ne budu u hrvatskoj vladi i da se njihovo postojanje potpuno obriše iz Hrvatske tekovine.

- Sa Zapada nam govore da treba izjednačiti četnike i ustaše, razmere ustaških zločina su bile toliko velike da danas u Hrvatskoj gotovo da nema. Sramno je što mi uopšte moramo da se branimo od etikete da smo genocidni umesto da pričamo o svojim žrtvama. Jedini program HDZ-a je da Srbi ne budu u vladi i da srpska groblja i spomenici budu preorani i vandalizovani. Republika Srpska je uz podršku naše države postala snažan bastion srpstva. Hoćemo da se te žrtve adekvatno pominju u udžbenicima, a ne da budu predmet istorijske revizije. Hirovi dela opozicije su došli do tog nivoa da kada ih je vlast sve ispunila su došli dotle da ni potpise nisu mogli da prikupe i mislim da će na ovim izborima biti svedeni na meru koja je realna - rekao je Dabić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Stefan Krkobabić iz PUPS-a je naveo da su sramne rezolucije plod političkog marketinga u kom se Srbija do 2012. godine nije dobro snalazila.

- Slušao sam njihovo sramno spuštanje broja žrtava sa 700 hiljada na 70 hiljada, što znači da ako se ovako nastavi za 50 godina će se pričati da žrtava nije ni bilo. Kako jedan narod koji je najviše stradao u 20. veku bude označen kao genocidan? Ispada kao da je sve posledica jednog marketinga gde se mi nismo pre 2012. najbolje snašli. Pre toga su se naše elite za sve izvinjavale i to je upravo bila naša tragedija. Sramno je što oni brane kolaboristički i kvinsliški pozdrav "Za dom spremni" uz koji su proterivali narod koji je na ovim prostorima hiljadu godina. Mi posle 1991. godine nismo osporavali bilo čiju državnos i proglašavali bilo koga genocidnim nego smo se bavili sobom. Mi se bavimo povećanjem plata i penzija i Ekspom dok se ovi drugi poput Dinka Gruhonjića bave floskulama. Opozicija se ovde zalaže da im se SNS samo skloni da bi oni neometano mogli da dođu na vlast - rekao je Krkobabić.


 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Analitičar Miljan Jovićević objasnio je da predsednik Vučić svojim konekcijama sa stranim zvaničnicima uspeva da mobiliše svetsku javnost i pred njih stavi istorijske činjenice.

- Bitno je da istorija bude istinita i verifikovana ma kakva ona bila. U diplomatskim ofanzivama treba naglašavati tu istoriju. Verujem da lični odnos našeg predsednika sa zvaničnicima sveta može poštati baš ona prekretnica koja nam je u diplomatskim krugovima potrebna. Vučić je toliko mobilisao svetsku javnost da se konačno pojavila neka empatija za nas i svi elementi istorije su sada negde slikovitiji. Gruhonjić se u svojoj izjavi nije sigurno šalio, a dobro je da se imenom i prezimenom vidi ko je on da narod zna o kome je reč. Politički rečeno Marinika Tepić pomeranjem datuma izbora pokušava sebi da kupi vreme i vidimo da kod nje nema nikakvog političkog utemeljenja kako bi se javnost na bilo koji način uključila - rekao je Jovićević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Autor dokumentarnog filma o Jasenovcu Ljuan Koko izjavio je da je Jugoslavija svojevremeno zabranila najvećeg lovca na naciste Simona Vizentala kako istina o Jasenovcu ne bi isplivala.

- Kritičari iz Slovenije su odlučili da je moj film za treće mesto dok je prvo osvojio film o nekom Albancu koji je spasavao jedno dete, a u samoj Srbiji mi je govoreno da su to prevaziđene teme. Meni je neverovatno što su takva zverstva u ime bratstva i jedinstva zataškana i zato se javljaju novi neonacistički pokreti. U svoj Zapadnoj literaturi se Jasenovac vodio kao radni logor, a ne kao mesto mučkog stradanja. Pitanje Jasenovca se nikada nije pokrenulo od strane Evrope, sami logoraši su se oslobodili svojim telom što je užasno. To je sve doprinelo da se NDH bezbolno izvukla iz svega toga. U tom filmu sam snimao Simona Vizentala, najvećeg lovaca na naciste koji je u Jugoslaviji bio zabranjen koji je rekao da je više od 60% Roma pobijeno u toj zemlji - rekao je Koko.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Logor smrti postao je političko oružje! Bokan: EU je dozvolila da joj se Hrvatska pridruži ne odričući se svoje fašističke prošlosti i negiranja Jasenovca!
Live TV

(VIDEO) Logor smrti postao je političko oružje! Bokan: EU je dozvolila da joj se Hrvatska pridruži ne odričući se svoje fašističke prošlosti i negiranja Jasenovca!

Negovanje nasleđa NDH od strane moderne Hrvatske, negiranje Jasenovca i sve jaču rusofobnu politiku Zapada, komentarisali su gosti Rata uživo, Dragoslav Bokan sa Instituta za nacionalnu strategiju, nekadašnji ministar odbrane SCG dr. Prvoslav Davinić, novinar Vlastimir Vidić i stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

12.05.2024

20:04

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17