• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.05.2024

13:13

Pavelić je hteo da se odrekne Hitlera i da se prikloni saveznicima! Doneli smo slobodu i hrvatskom i slovenačkom narodu! (VIDEO)

Informer

Live TV

Pavelić je hteo da se odrekne Hitlera i da se prikloni saveznicima! Doneli smo slobodu i hrvatskom i slovenačkom narodu! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info jutra" Informer TV bili su urednik Informera Novica Popović i general Milorad Stupar. Oni su govorili o stradanju Srba tokom Drugog svetskog rata.

Stupar ističe da je srpska vojska donela slobodu hrvatskom i slovenačkom narodu na kraju oba svetska rata.

- Pokrenuli smo inicijativu da se, pored 9. maja, slavimo i 15. maj kao dan pobede nad fašizmom na prostoru bivše Kraljevine Jugoslavije. Srpski doprinos u pobedi nad fašizmom je ogroman. Mi smo izgubili 10,5 odsto stanovništva tokom Drugog svetskog rata. Ratna dejstva na Balkanu nisu završena 9. maja, već je okupator pokušao, bez obzira na kapitulaciju, da se izvuče sa ovih prostora i predaju Englezima. Nisu hteli da se predaju jugoslovenskoj vojsci jer su činili strašna zlodela. Pavelić je hteo da se odrekne Hitlera i da se prikloni saveznicima. Niko nam ne može oduzeti to što smo držali deo fronta, pored Sovjeta i saveznika. Doneli smo slobodu i hrvatskom i slovenačkom narodu, u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Imam rezervu prema generalima JNA. Oni su bili najmanje srpski generali. Najviše su gradili bratstvo i jedinstvo. Negde ispod 200 hiljada Ustaša je uspelo da pobegne nakon Drugog svetskog rata. Komandanti NATO snaga pedesetih godina su bili oficiri Vermahta. Mi treba da gradimo vojnu neutralnost - rekao je Stupar.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Novica Popović

Popović je istakao važnost čuvanja sećanja na naše žrtve, kao i naše heroje.

- Maltene istim cvećem su dočekivali i Hitlera i JNA u Ljubljani i Zagrebu. Zanimljivo da je dosta Ustaša uspeo da se dokopa Italijana i Vatikana. Važno je da se sećamo naših žrtava i naših heroja. Sledeće godine, ako je moguće, da 15. maj bude praznik - navodi Popović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija