• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.06.2024

22:34

(VIDEO) Drugosrbijanci ponovo divljaju! Jugonostalgičari iz kruga dvojke žele slom srpske istorije i da Tito ostane na Dedinju!

Miloš Rafailović

Live TV

(VIDEO) Drugosrbijanci ponovo divljaju! Jugonostalgičari iz kruga dvojke žele slom srpske istorije i da Tito ostane na Dedinju!

Podeli vest

Pokušaj zatiranje srpske istorije od strane katastrofalne zaostavštine komunizima i značaj filma za prevenciju toga, komentarisali su gosti Info dana, dramaturg i scenarista Božidar Zečević i stručnjak za geopolitiku Višeslav Simić.

Dramaturg i scenarista Božidar Zečević komentarisao je da su filmovi ključni za buđenje nacionalne svesti ne samo u Srbiji već i u ostatku sveta.

- Naša prošlost je nažalost zatamljena i ne nalazimo izlaz iz toga, posle 1918. ona ne postoji u obliku srpske istorije, jer nove države koje su posle nastale, radile su na njenom minimiziranju. Filmovi su neke vrste zaloga i garanta razvijanja naše nacionalne svesti, a to vidimo i na primeru Holivuda gde je prvi film bio "Rađanje nacije" koji je upravo imao taj cilj u SAD. Serija o Nemanjićima došla je kao odgovor o seriji koju su oni napravili o "hrvatskim kraljevima" koji nisu bili vladari u kapacitetu kao naši gde su bukvalno izmišljali svoju istoriju. A taj projekat dat je drugosrbijancima koji su jedva dočekali da jednu od naših najvećih dinastija prikažu što gore mogu, a narod je već u prvoj epizodi to prepoznao i odbio. U Americi sam sa organizacijom "Ras" u najvećoj gradskoj većnici u Vašingtonu napravili ogromnu manifestaciju posvećenu srpskim filmovima gde smo prikupili desetine hiljada dolara za Srbe na KiM - rekao je Zečević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Stručnjak za geopolitiku Višeslav Simić izjavio je da su prozapadne individue komentarisale svesrpski sabor nazivajući ga "nacionalnim kičem".

- Neki su ovaj sabor nazivali nacionalnim kičom, a to su naravno prozapadno orijentisane individue, a ne razumeju da Amerika ima 4. jul, ali oni to neće nazvati kičom. Pored svega cela manifestacija bila je lako lepo organizovana pri čemu se nacionalni kič dešava u Hrvatskoj i Belgiji na primer. Serija o Nemanjićima došla je kao odgovor o seriji koju su oni napravili o "hrvatskim kraljevima" koji nisu bili vladari u kapacitetu kao naši gde su bukvalno izmišljali svoju istoriju. A taj projekat dat je drugosrbijancima koji su jedva dočekali da jednu od naših najvećih dinastija prikažu što gore mogu, a narod je već u prvoj epizodi to prepoznao i odbio. U Americi sam sa organizacijom "Ras" u najvećoj gradskoj većnici u Vašingtonu napravili ogromnu manifestaciju posvećenu srpskim filmovima gde smo prikupili desetine hiljada dolara za Srbe na KiM. Čuli smo gradonaćelnika Beograda da je nekoliko puta eksplicitno govorio o Titu i situaciji sa Kućom cveća - rekao je Simić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50