• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.06.2024

13:06

Uprkos lažima opozicije, stručnjak dao neoborive dokaze o litijumu! Projekat "Jadar" neće ugroziti srpske reke i zemljišta! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Uprkos lažima opozicije, stručnjak dao neoborive dokaze o litijumu! Projekat "Jadar" neće ugroziti srpske reke i zemljišta! (VIDEO)

Podeli vest

Hidrogeolog Dušan Mijović objasnio je u Info jutru da nema razloga za dizanje panike oko projekta "Jadar" i da je iskopavanje litijuma potpuno bezbedno.

Hidrogeolog Dušan Mijović ističe da je iskopavanje litijuma je potpuno bezbedno i da su odrađene mnoge analize.

- Iskopavanje litijuma je potpuno bezbedno. Urađeno je više od 20.000 analiza koje su pokazale da eksploatacija litijuma utiče na životnu sredinu u granicama normale po zakonu Republike Srbije. Ne postoje nikakva sumporna isparenja, a ukoliko se ona uopšte jave, iz samo postrojenja ne može da nijedan gas završi u atmosferu. Projekat "Jadar" nije površinski već dubinski. Imamo velike koristi od litijuma i to je potencijal koji nam priroda sama pruža - rekao je Mijović.

Foto: Tanja Andric

 

 

Naš sagovornik dodaje i da reke i vode neće biti ni na koji način zagađene.

- Vodosnabdevanje je jedna veoma važna i neophodna. Vodosnabdevanje stanovništva ima potpuni prioritet, a voda za industriju je sekundarna. Finansiranje "Jadra" je zamišljeno snabdevanjem iz sopstvenih izvora koji se nalaze duboko u zemlji, ali i da sadrže minerale koji nisu za piće. Kišnica je takođe jedan od izvora vode, a preostalih 20% će se povremeno koristiti iz aluvija reke Drine i one ne mogu da se koriste za piće. Prečišćavanje otpadnih voda bi se vršilo stalno - objasnio je Mijović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Planeta

Haos kod demokrata! Bajdenovi partneri izneli zapanjujući plan!
Planeta

Haos kod demokrata! Bajdenovi partneri izneli zapanjujući plan!

Demokratski nacionalni komitet DNC, mogao bi formalno da nominuje Džoa Bajdena za svog predsedničkog kandidata već 21. jula, sa ciljem da stane na kraj spekulacijama o mogućoj smeni nakon lošeg učinka aktuelnog predsednika u nedavnoj televizijskoj debati sa republikanskim rivalom Donaldom Tramp.

02.07.2024

08:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija