• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2024

22:26

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive!

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive!

Podeli vest

Uništen ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima. PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije. Orban poručio: Evropa misli da može da pobedi Rusiju, ali nije tako! Zelenski kritikovao Orbana! Na ovu, ali i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su filozof Boris Bratina i Đorđe Ančić, oficir RV i PVO. Uživo u program javio se i politikolog i publicistsa Andreja Lović koji je govorio o situaciji u Nemačkoj u odnosu na SAD.

Oficir RV i PVO Đorđe Aničić istakao je da ne treba potcenjivati u potpunosti Ukrajinu, jer njihova vojska odoleva već dve i po godine.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Đorđe Aničić

-Promenilo se mnogo toga na samom ratištu. Promenili su se odnosi snaga na pojedinim delovima. Otvorilo se ratište kod Harkova, ali se i zatvara krug oko Donjecke oblasti. Donjecka je 70%  zaokružena. Tu je u pitanju završna borba oko Časovog Jara. Taj put je značajan jer vodi ka severu prema Kramatorsku. Tu je Kostantinovka, Gorlovka... Imamo pokušaj da se na neki način zatvori taj deo fronta. Zaporoška oblast je vrlo značajna. Imamo relativno mirovanje na tom delu fronta. Ne treba zaboraviti da se radi o delti Dnjepra koja je vrlo široka. Što se tiče pvo sistema i težnje Zelenskog da nabavi Patriot, to nije ofanzivni raketni sistem, već služe za zaštitu teritoriju. Ja mislim da su raketni sistemi koje poseduje Rusija nerešivi za Patriot. On bi na taj način smanjio efekte lansiranih raketa ka Kijevu i zato teži da nabavi što veći broj raketnih sistema. Ipak, oni ne bi rešili situaciju na ratištu. Rusi su uveli nove bombe kojima su povećali domet. Pvo je na novom iskušenju, a do sada je u velikom smislu bila devastirana. Dronovi su nešto što je novo, nešto što do sada nije bilo upotrebljeno- rekao je Aničić.

Filozof, prof. dr Boris Bratina komentarisao je potencijalno korišćenje biološkog oružja u ratu u Ukrajini.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Boris Bratina

-Vidimo da će u ratu u Ukrajini biti uključeni i Česi, Poljaci i mnogi drugi. Prekjuče je Rusija prvi put upotrebila dron navođen satelitski. To znači da su navođene tako da ovi koji su na ratištu samo izvrše opaljenje. Osim biološkog i nuklearnog oružja imamo još jednu kariku. Ukrajinci i sami kao da su Jevreji. Oni preuzimaju tu doktrinu da se o svojima mnogo ne brinu. Vidimo da Ukrajinci mnogo manipulišu vestima, a naročito svojim sopstvenim žrtvama. Sopstvene sunarodnike šalju da umru. Imate jedinice iz pozadine koje ubijaju sve one koji pokušaju da pobegnu sa fronta. Ovde se ne radi o rusko-ukrajinskom sukobu. Svi ti lokalni konflikti nikada ne bi doveli do ovolikog rata. Iza svog naoružanja stoje SAD koje ovaj sukob podstrehuju. Vidimo da tehnologija koju Rusija poseduje jeste tehnologija u novom zamahu. Svi dronovi su zapravo pitanje tehnologije materijala. Tehnologija materijala je danas centralna disciplina kada se radi o ratu. Ovo što su Rusi uradili sa centrom za pravljenje dronova dokazuje tu tehnološku doraslost NATO paktu- rekao je Boris Bratina.

Politikolog i publicista Andrea Lović javio se uživo u program i govorio je o poseti vojnoj bazi ministra vojske Nemačke Borisa Pistorijusa.

Foto: infromer printscreen

Andreja Lović

-Poseta Pistorijusa američkoj bazi pokazala je koliko je Nemačka Američki vazal u vojnom smislu. Tu se nalazi oko 30 nuklearnih bojevih glava koje su taktičke. Uskoro bi trebali prvi američki F35 da budu stacionirani tu. Oni treba da zamene taj zastareli arsenal. Zato je Nemačka požurila da nabavi te avione jer je to način odvraćanja Rusije od zapadne Nemačke. Ta vazduhoplovna baza nalazi se u blizini francuske granice. Tu se ne nalaze strateške, već taktičke nuklearne snage. Pistorijus želi da u bliskoj budućnosti Bundesver dostigne takav nivo da može da izvrši ulogu Nemačke u NATO-u. Nemačka je u sredini Evrope i zato je poligon drugih NATO država prema Rusiji. Zato je Nemačka u tom lancu NATO-a vrlo važna. Nemačka nije dovoljno jaka u vojnom smislu da bi mogla da se suprotstavi Rusiji ni u kom smislu, pa ni nuklearno- rekao je Lović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija