• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2024

20:00

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Kina je najveći rizik za američku ekonomiju! Šta to povezuje Ilona Maska i Donalda Trampa?

Podeli vest

Kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da bi bio srećan da Elonu Masku da visok položaj u svojoj administraciji ako pobedi na izborima u novembru. Gosti "Otvorenog studija" Informer TV politički konsultant Vlada Dobrosavljević i ekonomista profesor Bojan Dimitrijević komentarisali su ovu vest, ali i analizirali šta to povezuje ova dva preduzetnika.

Dobrosavljević je rekao da i Tramp i Mask na Kinu gledaju kao na najveću opasnost po američku ekonomiju, odnosno konkurenta u proizvodnji električnih vozila.

- I Tramp i Mask su nekadašnji glasači demokratske stranke, čak i donatori. Mask je 2016. glasao za Hilari Klinton, protiv Trampa. On je liberalizovao jednu društvenu mrežu. Otkako je Mask kupio Tviter i preimenovao ga u Iks znatno je liberalizovan. Pritom, ne treba zaboraviti da na samoj mreži Iks najviše pratilaca ubedljivo ima Mask. On je najavio da će pomoći osnivanje fonda koji bi trebalo da skupi skoro 45 miliona za Trampovu kampanju. Tramp je još i 2016. godine jasno targetirao kao najveći rizik za ekonomiju i socijalnu stabilnost Kinu. Kinezi su apsolutno najveći konkurent i donekle su čak i prevazišli Teslu u proizvodnji električnih automobila - navodi konsultant.

Foto: Masha Bandjur

Bojan Dimitrijević

Dimitrijević zaključuje da saradnja sa Trampom za Maska može predstavljati prvi korak ka ulasku u političke vode.

- Oni su vrlo sličnog psihološkog profila. Rođeni su pod srećnom zvezdom, privlače ih novac, uspeh i svetla reflektora. Uvek pomalo teže nekoj vrsti senzacionalizma. Imaju sreću. Vole da lansiraju pomalo senzacionalističke ideje, vole ih mediji i obojica su inteligentni. Tu ima sličnosti. Tramp je celog života bio preduzetnik, a onda je rešio da se bavi politikom. Za Maska je još rano, mlad je, tek treba da krene u političke vode, a ovo bi mogao da mu bude prvi korak. Ko zna ko sve stoji iza Trampa ili Maska. Možda im je ovo neki zajednički zadatak. Ako neko ima 180 miliona pratilaca, on može da stvara trendove i menja javno mnjenje Amerike. Iz same te činjenice se ističe njegova moć za koju se na neki način izborio - kaže Dimitrijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija