• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2024

14:26

Žestok obračun u studiju! Advokati se posvađali oko novih izmena zakona! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Žestok obračun u studiju! Advokati se posvađali oko novih izmena zakona! (VIDEO)

Podeli vest

Predloženim izmenama Krivičnog zakonika (KZ) predviđeno je proširenje definicija nužne odbrane, kolokvijalno nazvane "samoodbrana", koja isključuje postojanje krivičnog dela. O tome su u Info jutru razgovarali gosti advokati Ivan Simić i Nebojša Perović.

Advokati Ivan Simić, ističe da se postavlja da li je ta elita pravničke javnosti, ispunila svoj cilj izmena, što implicira da pravni poredak nije dobar.

- Izmene bilo kog zakona, koje su toliko učestale, govore da pravni poredak nije dobar. Postavlja se da li je ta elita pravničke javnosti, ispunila svoj cilj izmena. Licu ispod 21 godine se ne može izreći kazna doživotnog zatvora, a ja sam istakao da postoji i brazilski scenario, sindrom favela. Svako ko se bavi uporednim pravom i zna, njemu nije nešto na šta treba ukazivati. Niko nije mogao da predvidi slučaj Uroša Blažića. Mi smo imali ministre koji nisu ušli u sudnicu, a donosili su zakone - rekao je Simić.

Foto: Tanja Andric

Ivan Simić i Nebojša Perović

 

Nebojša Perović, advokat, sa druge strane tvrdi da javna rasprava za nacrt krivičnog zakonika, mora da traje duže od 30 dana.

- Predložio bih vama kao glasilu, da javna rasprava za ovaj nacrt krivičnog zakonika, mora duže da traje od 30 dana, pa pripreme za svadbu duže traje. Poslanici u Skupštini su neznalice prava, izuzev par pojedinaca. Mora da traje duže i da se sve pretrese pre donošenja promena zakonika. U poslednjih dve godine je veliki broj dece koji su izvršili nasilje - tvrdio je Perović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kreće javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika: Za napad na nastavnika do 8 godina zatvora
Društvo

Kreće javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika: Za napad na nastavnika do 8 godina zatvora

Javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim će, između ostalog, biti propisano krivično delo napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, počela je danas a ta odredba uneta je u nacrt tog dokumenta nakon pregovora predstavnika Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti zbog sve učestalijih napada na nastavnike i profesore.

02.10.2024

09:09

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija