• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.04.2020

13:21

SPC APELUJE: PRIČESTITE SE KOD KUĆE, NE DOLAZITE U CRKVU! Proslavite sve praznike u svom domu! (Video)

Podkast

SPC APELUJE: PRIČESTITE SE KOD KUĆE, NE DOLAZITE U CRKVU! Proslavite sve praznike u svom domu! (Video)

Podeli vest

SPC od danas počinje sa obeležavanjem niza značajnih praznika koji prethode Vaskrsu: Lazarevu subotu - Vrbicu, Cveti, Veliki četvrtak, Veliki petak, Veliku (Strasnu) subotu i sam Vaskrs, 19. aprila, koji se slavi tri dana, a pravoslavni vernici u Srbiji neće moći u hramove sve do ponedeljka

Lazareva subota u narodu poznata je kao Vrbica posvećena vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hrist, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih posle četiri dana u grobu. Ovaj praznik slave mnoge porodoce kao krsnu slavu, a među njima i patrijarh SPC Irinej.

Na Lazarevu subotu praznuje se poseban i vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica, kada se bere olistalo pruće od vrbe u zamenu za palmine grančice, a deca nose cveće i zvončiće.

U nedelju na Cveti crkva slavi Ulazak Hristov u Jerusalim kao uspomenu na poslednji carski i svečani ulazak Isusa u sveti grad, a pravoslavni vernici u Srbiji neće moći u hramove zbog policijskog časa.

Oni su u dilemi i kako da na kraju sedmonedeljenog Velikog posta proslave predstojeće praznike i Vaskrs kao centralni događaj Hristove pobede nad smrću i da pritom poštuju mere države, a da ne odstupe od tradicionalnih običaja i verskih načela.

U KANADI MILION LJUDI IZGUBILO POSAO ZBOG KORONE! Još uvek nema zaraženih Srba, ali je situacija kritična! (Video)

Zato sagovornici Tanjuga koji ne žele da im pominjemo imena, očekuju da se SPC, s obzirom na nove okolnosti i uvođenje produženog policijskog časa vikendom, oglasi i uputi ih kako da zajedno sa crkvom dočekaju najveći hrišćanski praznik.


SPC je krajem marta saopštila da će primeniti preporuke Vlade Srbije vezano za vršenje obreda u verskim objektima i na otvorenom prostoru bez prisustva vernika, ali da neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike.

U Srbiji na snazi policijski čas do ponedeljka ujutru! Evo kada ljubimci mogu napolje (VIDEO)

SPC je, takođe, apelovala na vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja. Vernicima poručuju da bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

Sveštenici, inače, po kućama pričešćuju stare, nemoćne i bolesne.

Posle Lazareve subote i Cveti, uobičajeno da oni koji su postili mogu da se pričešćuju prva četiri dana Strasne sedmice i to na "pređeosvećenim" liturgijama u ponedeljak, utorak i sredu, kao i na Veliki četvrtak kada se služi litugrija Svetog Vasilija Velikog.

Na Veliki petak nema liturgije niti pričešća, koja se ponovo služi na Veliku subotu i Vaskrs.

Takođe, oni koji su postili Veliki post mogu se pričestiti na vaskršnjoj liturgiji u pondelja i utorak, iako su mrsili na Vaskrs.

NE ZANIMA GA POLITIKA! Kon tvrdi da on samo želi da leči ljude (Video)

Na Veliki četvrtak Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim gde je na taj dan bila Tajna večera, kada je Isus ustanovio svetu tajnu pričešća.

Na taj dan uveče, u crkvama se čita 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom.

Veliki petak je dan Hristovog stradananja, kada je osuđen na smrt od strane Rimljana, a na nagovor jevrejskih sveštenika i fariseja.

Na taj dan se čitaju Carski časovi kojim se na jutrenju podseća na njegovo vođenja na sud ka Pilatu, vreme osude, vreme krsnih stradanja i raspeća na brdu Golgota, a zatim i skidanja tela Hristovog sa krsta večernjom službom na kojoj se iznosi plaštanica na sredinu hrama radi poklonjenja Hristu.

Prema predanju, u subotu po raspeću su došli prvosveštenici i fariseji kod Pilata da traže od njega da postavi stražu ispred Hristovog groba, jer su se plašili da će neko od Hristovih učenika ukrasti njegovo telo i da će tako narod poverovati da je Isus vaskrsao, kao što je i najavljivao.

NIKO NE MOŽE DA PROĐE! Policija kontroliše automobile na Gazeli (Video)

U nedelju je, prema verovanju, Hristos vaskrsao iz mrtvih, pošto je njegov grob ostao prazan i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.

Za hrišćane je praznik vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

Na taj dan se čita tradicionalna praznična poslanica patrijarha i arhijereja SPC sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu. Kod hrišćana je običaj da se za Vaskrs spremaju obojena i šarena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja, a vernici se pozdravljaju sa "Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!".

Inače, jaje je simbol obnavljanja prirode i života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija