• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2020

18:21

MITROPOLIT AMFILOHIJE APELUJE: OSLOBODITE VLADIKU JOANIKIJA! Ako neko treba da odgovara, onda sam to ja!

Podkast

MITROPOLIT AMFILOHIJE APELUJE: OSLOBODITE VLADIKU JOANIKIJA! Ako neko treba da odgovara, onda sam to ja!

Podeli vest

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je danas sve u Crnoj Gori na mir i oslobađanje vladike Joanikija, sveštenika i građana

- Ako neko treba za nešto da odgovara, onda sam to ja - kazao je Amfilohije, dodajući da poziv na mir ne upućuje prvi put, te da je MCP računala da će pohapšeni biti oslobođeni, ali se to nije dogodilo.

Amfilohije je rekao i da je to bio razlog za sinoćne nerede, jer, kaže, nisu ispoštovali zahtev da se oslobode uhapšeni.


U sinoćnim nemirima, dodao je, stradili su vernici, deca su prebijana u Pljevljima i u isto vreme čuvari reda, što je "tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svetom i Evropom".

- Vratimo se jedni drugima u ljubavi, bez obzira kakvih opredeljenja bili u Crnoj Gori: jerskih, nacionalnih, političkih i drugih - poručio je mitropolit.

Poručio je i zamolio vlast da hitno oslobode nevinog episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu deobe i sukobljavanja koja su, kako kaže, u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva.

Blokirali put zahtevajući puštanje iz pritvora vladike Joanikija i sveštenika SPC (Video)

U poruci objavljenoj na portalu Mitropolije Amfilohije je pozvao vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda, narod je zamolio da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se zajednički svi potrudimo.

- To je moja molba, da ne kažem i moj zahtev i potreba - poručio je mitropolit.

Narodu je poručio i da je Crkva bila i ostala sa njim, a za litije, koje, kako je primetio, neki proglašavaju političkim, rekao je da nemaju veze s politikanstvom, već su to "litije naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati životu Svetoga Petra i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga…"

SVEŠTENICI SPC OSTAJU U PRITVORU! Žalbe odbijene - ljudi izašli na ulice da protestuju! (Video)

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija