• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

11.08.2020

19:15

Sajla za prikupljanje otpada postavljena na Potpećkom jezeru

Podkast

Sajla za prikupljanje otpada postavljena na Potpećkom jezeru

Podeli vest

Braniće srpske reke od gomile smeća koje pluta Limom

Nedaleko od brane na Potpećkom jezeru biće postavljena sajla duga 300 metara, koja  će sakupljati smeće koje pluta Limom, ruži izgled Ribarskog naselja i ugrožava rad hidrocentrale. Projekat vredan 130 000 evra, partnerski finansiraju Evropska unija i opština Priboj i realizovaće se u dve faze.

“Očekuje se da će radovi biti završeni do prvog jesenjeg plavnog talasa. U početku će se smeće prikupljati uz pomoć čamaca, pripremljena su dva poliesterska i pet desantnih sa motorima, dok je u drugoj fazi projektovano da se na samoj obali postave selektori za i da se kupi jedno vozilo sa grajferom, koje će vaditi smeće i odvoziti ga na deponiju. Planirano je takođe da se postavi presa za baliranje plastike koja bi potom bila reciklirana, što će omogućiti da sajla finansira sopstvenu amortizaciju i rad”, kazao je Siniša Laković iz ekološkog udruženja Jastreb koje je jedan od nosilaca projekta.

Uporedo sa ovim projektom gradi se i pristupni put u dužini od 150 metara, kako bi moglo da se do samog jezera i barijere priđe kamionom. Sledi postavljanje uporišne tačke za koju će se vezati sajla, koja prelazi na drugu stranu jezera. Sajla je duga 300 metara i biće postavljena pod uglom, tako da će samim tokom smeće biti privučeno obali, sa koje će se preuzimati i sklanjati.

Predsednica Planinarskog društva “Leskovac” Valentina Toković ističe da planinari uvek učestvuju u svim ekološkim akcijama i potseća da je čišćenje Potpećkog jezera uvek bilo “sizifov posao”.

“Postavljanjem sajle rešava se veliki problem sa kojim se susreće novoizgrađeno Ribarsko naselje ali i opštine Priboj i susedno Rudo u kojima se na obalama Lima zadržava najveća količina smeća. Redovnim čišćenjem otpada sa sajle ovaj problem biće konačno rešen”, kazala je Toković.

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali koja potom mora da podigne ustave i to smeće potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvđuje višestruki značaj ovog projekta.

Opština Priboj je najugroženija u slivu Lima jer pet opština u Crnoj Gori kroz koje protiče ova reka, nema sanitarnu deponiju i svoj otpad skladište na obalama, a potom ulaskom u Srbiju Lim dolazi na najčuveniju ekološku bombu u zemlji, deponiju Stanjevine u Prijepolju, koja dodatno zagađuje reku, a onda se sav taj otpad generiše u Potpećko jezero.

“Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40 hiljada kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane Potpeć, a 40 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu”, kazao je Goran Reković iz udruženja građana „Primus“  i dodao da će na ovaj način trajno biti rešeni problemi sa otpadom u reci Lim.

RINA


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija