• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

18.12.2020

08:43

SRBIN KOJI JE DOBIO SVE RATOVE! Otkrivamo vam kako je Nikola Pašić stekao čuveni nadimak Baja!

Podkast

SRBIN KOJI JE DOBIO SVE RATOVE! Otkrivamo vam kako je Nikola Pašić stekao čuveni nadimak Baja!

Podeli vest

Slavni srpski premijer i političar, Nikola Pašić rođen je na današnji dan 1845. godine.

Bio je jedan od glavnih tvoraca Vidovdanskog ustava iz 1921. godine, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobila oblik unitarne monarhije.
 

Jedni tvrde da je bio možda i najveći državnik kojeg je Srbija imala, dok ga drugi optužuju da je bio običan profiter.Do Prvog svetskog rata bio je premijer Srbije u četiri navrata.

 

Tokom njegovih mandata Srbija izašla kao pobednik u Carinskom ratu sa Austrougarskom, Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, zbog čega se za njega kaže da je "čovek koji je pobedio sve ratove".


On je bio veliki protivnik kralja Milana Obrenovića. Međutim 1883. godine izbija Timočka buna, a kralj ga optužuje za ove nemire i osuđuje ga na smrt. Pašić tada beži u Bugarsku, odakle njegovi roditleji vode poreklo, gde se zadržao šest godina. 


Posle neuspelog Ivanjdanskog atentata na bivšeg kralja Milana, osuđen je na pet godina zatvora, ali je odmah pomilovan. U svojoj politici oslanjao se na Rusiju, a posle Oktobarske revolucije na Francusku. 

Podržao je stvaranje Jugoslavije, a ne Velike Srbije. Govorio je: “Srbi jesu mali narod, ali većeg između Beča i Carigrada nemamo“. On je bio ćutljiv po prirodi i imao je uzrečicu “ovaj”. 


Bio je poznat po nadimku Baja, jer je bio najstariji brat, a on nije išao da kopa, nije čuvao stoku, nego je išao po vašarima, saborima… I za njega su govorili: ”Baja sve zna”.

 

Podigao je veliki zajam, zadužio glavni grad Srbije, ali je s tim novcem kaldrmisao sve glavne ulice Beograda.


Dobio je više odlikovanja, među kojima su visoki ruski Orden Belog orla sa brilijantima, ruski Orden Svetog Aleksandra Nevskog, rumunski Orden Karola, turski Orden Osmanlije i Orden Karađorđeve zvezde.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 3 godine

Па да... Донео је ЗАКОН којим се дозвољавало српским војним ИНВАЛИДИМА, да просе испред СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ ...!

Zoran

pre 3 godine

Ratne liferacije išle preko njega, ne zna ni sam koliko je strpao u svoj džep. Tuđu decu je slao pravo u smrt u ime odbrane srpstva, a svog sina, lenštinu i rasipnika je na vreme poslao u Pariz da pijanči sa novcem iz državne blagajne. Izgibe trećina stanovništva, a njegov ni ogrebotine.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija