• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.03.2024

11:54

Ove nedelje ekskluzivno na Informer TV! Mini serija "Dara iz Jasenovca" od ponedeljka do četvrtka u 21h!

Informer

Podkast

Ove nedelje ekskluzivno na Informer TV! Mini serija "Dara iz Jasenovca" od ponedeljka do četvrtka u 21h!

Podeli vest

Od ponedeljka 25.marta ekskluzivno samo na Informer televiziji gledajte domaću seriju "Dara iz Jasenovca".

Naši verni gledaoci imaće prilike da pogledaju mini seriju "Dara iz Jasenovca" koja će se emitovati od 25. marta sa početkom u 21 čas.

Dara iz Jasenovca je srpski film iz 2021. po scenariju Nataše Drakulić u režiji Predraga Antonijevića. Prvobitni datum beogradske premijere trebalo je da bude 22. aprila 2020, ali je odložen usled pandemije kovida 19, i to prvo za 22. oktobar 2020, a kasnije za 22. april 2021.

Međutim, premijera filma održana je 25. novembra 2020.na Kosovu i Metohiji, tačnije u Gračanici. Docnije je i u SAD bila prikazivana tokom januara 2021, a svetska televizijska premijera bila je 20. februara 2021. na televizijama RTS, RTRS i Prva CG. Bioskopska premijera održana je 22. aprila iste godine, na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Radnja govori o stradanjima srpskih, jevrejskih i romskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata. Prvi je srpski igrani film koji govori o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon zatvaranja istog.

Snimanje filma su finansijski podržali Vlada Republike Srbije, Vlada Republike Srpske, Filmski centar Srbije kao i druge institucije. Prvi deo filma sniman je kod sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane s upravnim objektom pretvorena u logor Jasenovac. Drugi deo filma sniman je na lokalitetima Bele Crkve. 

Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija